Byåsen serieåpner borte mot sterke Glassverket lørdag. Mens veteranen Ingrid Ødegaard (33) var Byåsens foretrukne målvakt i fjor, blir det tøff kamp om spilletiden i år.

- I fjor var Ingrid førstevalget i mål. Så får vi se denne sesongen. Det er mer jevnt nå, og målet mitt er å bli førstevalget, sier Andrea Austmo Pedersen (21) som ble kåret til turneringens beste keeper da Byåsen spilte de siste oppkjøringskampene i Tyskland sist helg.

Fighten med Ingrid Ødegaard om spilletid tror hun bare er sunn. Og med 19 år gamle Tonje Lerstad som den siste keeperen i teamet, har trener Claus Mogensen er sterk keepertrio til disposisjon.

- Jeg tror det er sunt at man har en fight, samtidig som man støtter hverandre. Det hjelper laget å ha en keeper som kommer inn og gjør det bra hvis man ikke har dagen, sier Austmo Pedersen.

Inspirert av A-landslagssamling

Hun fikk deler av forrige sesong spolert av kyssesyken, men 21-åringen har brukt en mesterskapsfri sommer godt.

- Det var veldig inspirerende å være sammen med A-landslaget i Brasil, og jeg klarte å ta nivået. Så ble det en lang ferie siden jeg ikke spiller på juniorlandslaget mer, sier hun.

Skjønt ferie. Mye av tida gikk med til fysisk trening. Hun skal være sterkere enn noen gang, og Olav Sørdal, som følger henne opp gjennom et engasjement i håndballforbundet som målvaktstrener for yngres landslag, beskriver Austmo Pedersen slik:

- Andrea er ambisiøs og målrettet. Hun har gode tekniske ferdigheter som er veldig synlig. På yngres landslag har hun prestert over gjennomsnittet og fått internasjonal erfaring, sier han.

Jakter redninger

For å sette de to Byåsen-keeperne i kampmodus til serieåpningen, pepret Sødal Andrea og Ingrid med tennisballer på torsdagens økt.

- Nå har vi fokus på redningsopplevelser. De har hatt litt ballopplevelser i det siste, så ambisjonen er at de tar med seg redningsopplevelsen fra denne økta inn i kampen mot Glassverket, sier Sødal.

For Ingrid Ødegaard var økta kjærkommen.

- Jeg er langt unna toppnivå nå. Andrea har vært klart bedre enn meg. Jeg skulle det ønske det var flere uker sesongstart, sier hun.

For i likhet med Andrea, har hun spilt lite håndball i sommer. Før hun ble mor for to år siden, var det beachhåndball på programmet om sommeren. Denne sommeren har imidlertid vært uten representasjonsoppdrag.

- Men jeg har vel aldri trent bedre fysisk enn jeg har gjort i sommer, sier Ødegaard.

Ulike styrker

Mot Glassverket er Ødegaard forberedt på at hun starter på benken.

- Andrea har tatt kjempesteg. Jeg synes hun står i mål med mer autoritet. Jeg merker at konkurransen fra både Andrea og Tonje er stor. Jeg har rutinen og roen, men Andrea kan stenge buret helt og har et høyt toppnivå. Jeg har ikke de samme toppene, men kan være mer stabil i spillet mitt, sier Ødegaard.

Lagets fokus på forsvarsspillet denne sesongen liker begge målvaktene godt.

- Vi har mye å gå på i forsvar. Slipper vi inn færre en 24 mål, er det stor sjanse for at vi vinner kamper. Jeg tror vi kan klare det, sier Austmo Pedersen.

- Også mot forhåndsfavorittene Glassverket?

- De er godt fysisk lag med noen skyttere. Jeg er også forberedt på en del nærskudd. De er tippet foran oss, men vi må fokusere mest på oss selv, sier Andrea Austmo Pedersen.

Nytt nivå: Andrea Austmo Pedersen (21) har tatt store steg som keeper de siste månedene. Foto: Morten Antonsen
Kjenner presset: Ingrid Ødegaard (33) er Byåsens mest rutinerte keeper. Nå kjenner hun presset fra ungjentene i keeperteamet ved Andrea Austmo Pedersen og Tonje Lerstad. Foto: Morten Antonsen
Hardtrening: Ingrid Ødegaard føler hun er et stykke unna toppformen ennå. Seriestarten kunne gjerne vært noen uker unna, men håpet er skuddøkta med Olav Sørdal gjør henne kampklar likevel. Foto: Morten Antonsen
Duell: Både Andrea Austmo Pedersen og Ingrid Ødegaard vil vokte Byåsen-målet. Konkurransen om keeperplassen skjerper dem. Foto: Morten Antonsen