I fjor var det bare seriejumbo Stabæk som slapp inn flere mål enn Byåsen i eliteserien. Byåsen måtte tåle 638 baklengsmål, mens de scoret 646.

Denne sesongen har Roger Kvannli fått plass i trenerteamet til Claus Mogensen, og Kvannli har fått ansvaret for forsvarsspillet til laget har som ambisjon å bli nummer tre, noe som betyr to plasser opp fra i fjor.

- Målet er å slippe inn 24 mål i snitt, sier Kvannli.

-Altfor dårlig forsvarsspill

Han er klar i sin dom over fjorårssesongens forsvarsspill.

- At vi slapp inn 638 baklengsmål, sier meg at forsvarsspillet var altfor dårlig. I år skal vi fortsette å score mange mål framover, men vi skal skru igjen bak, sier Kvannli.

- Hvordan skal Byåsen framstå i forsvar?

- Som et lag. I fjor var forsvarsspillet for individuelt. Spillerne må samarbeide bedre, det må bli klare regler for hver enkelt oppgave. I fjor var mange usikre på rollen sin og ble litt alene. I tillegg hadde vi skader på rutinerte spillere, sier forsvarstreneren.

Har forsvar i ryggmargen

Før serieåpningen mot Glassverket borte lørdag, har Byåsen brukt mye tid på forsvarsjobben i oppkjøringen.

- Vi har øvd på det gamle 6-0-forsvaret, i tillegg til en mer offensiv variant. Vi skal ha mange taklinger og høy intensitet i spillet vårt. Vi skal lage frikast, men gjøre det sammen - ikke en og en. Da blir det vanskelig å gi oss utvisningsminutter, sier Kvannli.

Ida Alstad er glad for at forsvarsspillet får prioritet.

- Det ligger i ryggraden fra årene på landslaget for meg å ha som mål å slippe inn få baklengs. Og da jeg spilte i FC Midtjylland hadde vi forsvarsfokus. Vi slapp inn færrest mål og vant fire titler. De som har best forsvar kommer best ut til slutt. Vi kan ikke bare holde på med «tut og kjør»-håndball. Mål kommer som et resultat av godt forsvar, mener Alstad som også tror det blir artigere håndball for publikum når det er et spill med frikast og masse taklinger.

- Viktig med tøffe mål

Hun beskriver målet om å slippe inn 24 i snitt per kamp som tøft.

- Det er viktig at vi setter oss tøffe mål. Vi har mange spillere som kan være gode i forsvar. Det handler om samarbeid og tøffhet, sier Alstad ser fram til å bidra for fullt i spillet utover i sesongen etter vinterens akillesoperasjon.

- Jeg ser at vi er i startfasen med det offensive forsvaret vårt, men jeg er veldig glad for at Byåsen tar tak i det, sier hun.

Tøff test i Tyskland

I helga testet Alstad og Byåsen seg mot internasjonal motstand i Tyskland. Resultatet ble 3 seiere av seks mulige, og knapt fjorten baklengsmål i snitt i kampene som ble spilt 1 ganger 30 minutter. Medtrener Roger Kvannli så en markert bedring i forsvar.

- Agressiviteten er bedre, og de slåss for hverandre - som et lag. Ellers var spillet egentlig som forventet. De som er på vei tilbake etter skade viser gode takter, men mangler kamptrening - og det vises mest framover, sier han.

- Hva må bli bedre til serieåpningen mot Glassverket?

- Samspillet må sitte bedre. Det er for mange enkeltprestasjoner, og det får vi får mange tekniske feil ut av. Vi ligger litt på etterskudd, men har tro på at vi skal få det på plass til seriestart.

P.S Andrea Austmo Pedersen ble kåret til turneringens beste keeper.

Kampklar: Ida Alstad er tilbake på banen etter akillesoperasjonen i vinter. Hun gleder seg til å få skikk på forsvarsspillet til Byåsen. Foto: Håvard Haugseth Jensen