Det kommer frem i en gjennomgang av spillere som har fått seriekamper for Byåsen fra starten av 2001/02-sesongen til og med den kommende sesongens A-lagsstall.

64 trøndere har fått muligheten, og – kanskje mer oppsiktsvekkende – hele 27 moderklubber har vært representert.

- Det sier mye om mangfoldet i trøndersk håndball, sier daglig leder i Byåsen, Torbjørn Balstad, til Adresseavisen.

- Så forteller det mye om at er du god nok, og har det lille ekstra, så er det mulig å komme opp – om du er fra Frøya, Skaun eller andre steder. Tallene viser at vi er et lag for hele Midt-Norge, poengterer han.

Sjetne største bidragsyter

Byåsens egen breddeavdeling har naturlig nok levert flest A-lagsspillere – med hele 18 spillere. Bak dem er det jevnt. Sjetne (5), Selbu (4) og Ranheim (4) følger etter.

- Det er selvfølgelig artig, sier leder i Sjetne håndball, Wenche Helgemo.

Det siste tilskuddet fra Sjetne, Maja Magnussen, er nylig tatt inn i Byåsens A-stall. Men Helgemo skulle gjerne sett at de klarte å utvikle enda flere toppspillere.

- Men vi har ikke eldre lag enn J14-laget vårt. Det er trist, men sant. Etter den alderen har vi ikke noe å tilby, og da må vi få dem til klubber de kan utvikle seg videre i, sier hun – og mener at mangelen på egen hall er et hinder.

I forrige uke skrev Adresseavisen at flere breddeklubber har bestemt seg for å bidra med egne midler for å hjelpe økonomisk kriserammede Byåsen, nettopp av den grunn at de ønsker et lokalt flaggskip.

- Byåsen er veldig flinke til å bidra ut i klubbene, og nå er det på tide at breddeidretten bidrar til å hjelpe Byåsen over denne kneiken, sa Orkanger-leder Øyvind Togstad da.

Også Sjetne har bestemt seg for å gi noen tusenlapper til Byåsen.

- Trondheim må ha en toppklubb. Hvis ikke drar de som virkelig vil bli god utenbys. Det er også veldig viktig for motivasjonen til de yngre at de har noen å se opp til, sier Helgemo.

Så opp til Snorroeggen

Byåsens nyvalgte kaptein Marie Henriksen bekrefter at det var sentralt også for henne da hun var yngre.

- Som ung var det artig å gå på kamp og se landslagsspillere som spilte for Byåsen. Det var viktig fra tidlig alder, sier playmakeren, som naturlig nok hadde Gøril Snorroeggen som forbilde.

Lokale rollemodeller og et lokalt topplag ga henne noe å strekke seg etter da hun spilte i bydelsklubben Trond frem til hun gikk til Byåsen som 15-åring.

- Jeg ble tatt ut til et bylag, og da fikk vi ha daværende Byåsen-trener Geir Oustorp som trener. For min del var det veldig stort, sier Henriksen.

Samtidig viser tallene at Byåsen sliter med å få inn nordtrøndere. Av de 64 trønderne som har vært innom A-laget de siste 15 sesongene står kun fem oppført med en nordtrøndersk moderklubb.

- Men de har vært dyktige i Nord-Trøndelag og hatt elitelag gjennom Skogn og Levanger. Vi har alltid sagt at vi skal samarbeide med Levanger og det skal ikke være noen kannibalisme. Det har vært ganske viktig for oss, for alle kan ikke spille i Byåsen, sier Torbjørn Balstad.