KVITFJELL: Dette var tanken som slo Marit Bjørgen da hun ble gravid. Plutselig hadde hun ikke noe mål å jobbe mot.

Vanligvis er 35-åringen godt i gang med treningen til en ny sesong i mai. Hun var det også nå i vår, men så kom bekreftelsen på at hun var gravid. Sammen med gleden over å skulle bli mamma kom følelsen som er hverdagslig for folk flest, men som Bjørgen aldri tidligere har hatt. Tanken på at det kan være like greit å være inne som å dra ut på ei treningsøkt.

– Det jeg følte helt fra starten var at jeg ikke hadde noe mål til vinteren, da jeg skjønte at det ikke ble noen skirenn. Da måtte jeg omstille meg.

Adresseavisen møtte skidronningen på Kvitfjell, der hun har deltatt på deler av samlingen til landslaget.

– Etter å ha omstilt meg begynte jeg å tenke på at jeg skulle trene for å vedlikeholde meg best mulig, slik at jeg enklest mulig kan komme tilbake. Jeg merket hvor viktig det er å ha et mål å jobbe mot. Tidligere har treningen gått av seg selv.

Om tre måneder blir hun mamma for første gang.

Her avslører Bjørgen om det blir gutt eller jente.

Stadig mer sliten

– Jeg hadde lenge en anelse, men ble veldig glad da jeg fikk svaret. Det var jo noe som var planlagt, men jeg hadde jo ingen garanti for at det skulle skje. Det har vært mye glede, men også litt skummelt.

– Har du tenkt noe på fødselen?

– Det vil jeg helst ikke tenke på før det skal skje. Så langt har alt gått mye bedre enn jeg forventet. Jeg har vært frisk og fin hele veien og trent veldig bra til nå. Men nå begynner ting å bli tyngre.

I de seks månedene som har gått har Bjørgen trent rundt 80 timer hver måned mens hun har vært gravid. Det er omkring åtti prosent av hva hun normalt gjør. Intensiteten på øktene har vært litt roligere enn vanlig.

– Hvordan er det å trene nå?

– Jeg merker at magen er større. Det påvirker tyngdepunktet og du blir sliten i ryggen. Restitusjonstiden blir lengre. Jeg blir mer sliten, og det er normalt. Det blir stadig mindre trening fremover nå.

Vil bane vei

Hun stortrives fortsatt sammen med ungjentene på laget. Snart femten år etter at hun entret verdenstoppen har Bjørgen ingen planer om å gi seg – selv om hun blir mamma. Planen er å gjøre comeback allerede på senvinteren. Bjørgen tror det hun gjør nå kan bane vei for andre utøvere.

– Idrettskarrieren til de fleste varer jo lenger nå enn før, påpeker hun.

Dermed vil det sannsynligvis bli stadig mer vanlig i fremtiden at kvinnelige idrettsutøvere vil fortsette sine karrierer også etter at de er blitt mødre.

– Slik sett går jeg opp en vei. Jeg kan dele mine erfaringer. Jeg har ingen garanti for hvordan dette blir. Det første året må jeg reise sammen med barnet, og det er noe vi har planlagt. Det første året blir nok Fred (Børre Lundberg) med på nesten alt av reiser.

Slik reagerte Marit Bjørgens mamma da hun fikk nyheten.

En snill mamma

– Er du helt sikker på at du kommer til å gå skirenn igjen?

– Ja. Jeg har sagt at det muligens blir i mars, men dette blir jo en ny tilværelse.

–Hvilken type mamma blir du?

– Jeg tror jeg blir en snill mamma. En mamma som kanskje har litt vanskelig for å sette grenser.

Bjørgen smiler.

– Jeg vet ikke hva jeg går til, og det følger ikke med noen bruksanvisning. Det er viktig å finne ut av ting selv. Jeg er jo sammen med en som er pappa fra før, så han forteller meg nok hva jeg skal gjøre.

LES HISTORIEN OM PETTER NORTHUG: Ti år med skandaler, bråk og gullmedaljer

Ingen offentlig person

Det Marit Bjørgen gleder seg aller mest til akkurat nå, er å få babyen sin i armene. Det aller første øyeblikket på sykehuset.

– Jeg gleder meg til kosen.

Samtidig skjønner hun at hennes nye tilværelse vil føre til stor oppmerksomhet. Bjørgen og Lundberg har bestemt seg for at sønnen deres skal få en helt vanlig oppvekst.

– Vi er veldig bestemte på at han ikke skal bli en offentlig person. Dersom vi tar ham med i offentlige sammenhenger, så blir vi sikkert avfotografert, men vi kommer ikke til å åpne huset vårt for pressen.

Vil ha en trønder

– Er det noe du vil anstrenge deg for å unngå som mamma?

– Jeg har ikke tenkt så mye over det. Jeg må finne min måte å være mamma på. Han kommer sikkert til å oppleve et press, ettersom han har to foreldre som har vært aktive på et høyt nivå. Jeg tror det er viktig at han får gå sin egen vei og finne ut hva han har lyst til selv.

Marit Bjørgen og Fred Børre Lundberg bor fortsatt i Oslo. De har ingen planer om å flytte til Trøndelag med det første, selv om Bjørgen flere ganger har uttalt at det er planen på sikt.

– Blir babyen trønder eller Oslo-gutt?

– Vi får håpe det blir en trønder. Jeg håper han får ei barnehagetante som snakker trøndersk med ham, sier verdens beste skiløper med et smil.

De neste månedene får hun helt andre ting enn trening, skismurning og konkurranseforberedelser å tenke på.