– Det er helt uvirkelig. Det er et mareritt vi ikke våkner opp fra, sier Strandli til pressen i Tokyo etter den brutale nedturen.

– Det mest absurde øyeblikket i mitt liv. Det er helt, helt forferdelig at det skjer i en OL-semifinale, sier Brun med plastret underarm etter kantringen.

Brun og Strandli så ut til å ha kontroll i semifinalen i dobbeltsculler lettvekt. De var nummer to hele veien, men drøyt 250 meter før mål gikk det galt i den sterke vinden. Båten veltet og roerne falt i vannet.

– Helt grusomt. Vi ligger godt an og så roter vi litt, jeg mister åren, vi klarer ikke å komme i gang igjen og så skjærer den bare rett ned i vannet, sier Strandli, som legger opp etter OL.

– Det finnes ikke ord for hvordan dette føles. Noe slikt har aldri skjedd meg, sier Strandli.

Landslagssjef Johan Flodin så kantringen fra en følgebil. Han forklarer at det ble gjort en feil og at båten stoppet. Da de skulle dra i gang igjen, kom årene på tvers og dro båten rundt. Strandli mistet åren.

– Jeg er lei meg, sier Strandli.

– Det er ikke slik det fungerer. Vi er et lag, sier Brun med tårer i øynene.

Strandli og Brun tok OL-bronse i Rio i 2016, mens de ble verdensmestere i 2013 og europamestere i 2018.

– Det føles surrealistisk. Dette er tungt å svelge. Are og jeg har hatt en fantastisk karriere sammen med utrolig mange flotte høydepunkt. Men så er det er selvsagt helt uvirkelig bittert at det slutter sånn. Men jeg har fått min beste venn, sier Brun og ser bort på makkeren.

Strandli ble hentet opp av vannet av en sikkerhetsbåt, mens Brun tok Norges båt alene i mål, rundt seks minutter etter de fem andre nasjonene.

– Det var ikke stort å si, sier Strandli om hva de se til hverandre i vannet.

På de offisielle listene står det at Norge er klare for B-finalen torsdag.

– Det er fortsatt så «hemsk». Så urealistisk. Jeg har fortsatt ikke helt skjønt at dette har skjedd. Det var sjokkerende, sier Flodin.

– Det var vondt og helt ille å ta imot gutta på bryggen. Vi har vært gjennom en ganske lang prosess og så skjer dette, fortsetter Flodin.

STO SAMMEN: Kristoffer Brun og Are Strandli etter nedturen. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Landslagstrener Kjetil Undset mener det er tragisk når noe slikt skjer i en OL-semifinale, i det som er Brun og Strandlis siste konkurranse sammen.

– Det er helt vanvittig. Jeg har aldri sett noe sånn noen gang, sier Undset.

Strandli måtte ta en pause da OL ble utsatt i fjor. Til slutt bestemte han seg for å satse til de utsatte lekene.

– Det har vært alt annen enn en enkel reise. Men vi har klart å komme oss i form og ha det i vår hule hånd. Og så skjer dette her. Plutselig ligger vi der i vannet, sier Strandli.

– Jeg er så utrolig lei meg på vegne av Kristoffer og hele laget, sier han og oppsummerer:

– Det finnes ikke ord for vondt dette føles.

Tyskland var overlegne i semifinalen. Uruguay og Tsjekkia fulgte til finale.

Norge har - ifølge Flodin - fått en bekreftelse på at de får ro B-finalen (om plass 7.- til 12. plass). Men det er ikke avklart om duoen stiller.

– Vi får se om noen timer, sier Strandli.

– Jeg skal ikke ro en meter til i mitt liv. Det er helt sikkert. Det var ikke slik det skulle ende, sier han videre bak munnbindet.

Utenom idretten jobber Strandli som journalist i Finansavisen. Brun er byggmester, og utdanner seg til å bli arkitekt.

PS! Tidligere natt til onsdag gjorde Olaf Tufte sitt siste OL-løp. Det ble 9. plass.