Lance Armstrong slo rekord etter rekord i løpet av sin sykkelkarriére, før han til slutt ble avslørt som en juksemaker, og dermed ble fratatt syv sammenlagtseire i Tour de France.

Mandag slo Armstrong nok en rekord — en rekord han neppe jubler for.

Et voldgiftspanel (arbitration panel) i Texas har nemlig ilagt Armstrongen bot på 10 millioner dollar (rundt 75 millioner kroner) i erstatning til forsikringselskapet SCA Promotions.

Dette er ifølge flere medier, deriblant BBC og Cyclingtips, den største boten som har blitt tildelt en enkeltperson i amerikansk rettshistorie.

— Vi er veldig fornøyd med resultatet. Det er vanskelig å beskrive hvor mye skade Lance Armstrongs løgner har påført SCA, men dette er en god start på veien mot å reparere skaden, sier selskapets sjef Bob Hamman.

Armstrong har nektet å akseptere voldgiftspanelets beslutning, og saken vil dermed bli behandlet av en domstol i Dallas, Texas.

Det er altså et «arbitration panel» - voldgiftspanel - som har vedtatt rekordboten. Et «arbitration panel» er en komité av personer som jobber på vegne av et selskap - i dette tilfelle SCA - i en voldgiftshøring. Denne komiteen er imidlertid uavhengig - og ikke tilknyttet selskapet.

Har kjempet i årevis

Armstrong benektet at han hadde brukt prestasjonsfremmende midler i en årrekke, før han innrømmet dopingbruken i et intervju med Oprah Winfrey i januar 2013. Ifølge BBC mottok Armstrong 7,5 millioner dollar (rundt 18 millioner kroner) fra SCA Promotions i sammenheng med syklistens syv Tour de France-seire.

Selskapet bak US Postal-laget Armstrong syklet for, Tailwind Sports, inngikk like etter årtusenskiftet en avtale med SCA Promotions. Avtalen innebar at SCA ville betale bonusen dersom en av lagets syklister vant Tour de France.

I 2004 skrev imidlertid journalistene Pierre Ballester og David Walsh boken L. A. Confidentiel, som inneholdt omfattende bevis for at Armstrong hadde jukset seg til suksessen.

Forsikringsselskapet SCA Promotions mente opplysningene i boken ga dem krav på erstatning fra Armstrong.

Slik startet den bitre striden i det amerikanske juridiske systemet, som altså kan ha fått et gjennombrudd med voldgiftpanelets beslutning mandag.

Selskapet opplyser også at de — i tillegg til det nevnte erstatsningskravet - har saksøkt Armstrong og syklistens agent Bill Stapleton for ytterligere kompensasjon.

Armstrong tjente store summer på sykkelkarrièren, blant annet gjennom sponsorer som Nike og Trek. Flere parter har imidlertid varslet søksmål mot 43-åringen.

Armstrong fikk mye omtale i norske medier i oktober, etter at Thor Hushovd røpet at han hadde visst om amerikanerens dopingbruk helt siden mai 2011.