Naturligvis ikke. Det FIS foretar seg nå, eller ikke foretar seg, i motsetning til nesten alle andre nasjoner og forbund, er sjokkerende.

Til og med de store fotballorganisasjonene, Fifa og Uefa, har stengt Russland ute. Tirsdag formiddag meldte det internasjonale skøyteforbundet at russiske og hviterussiske løpere ikke får delta i helgas VM på Hamar.

Tidligere har IOC bedt alle forbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra alle internasjonale konkurranser. Vladimir Putin har fått suspendert sin tittel som ærespresident i Det internasjonale judoforbundet (IJU).

Satte ned foten: Etter å ha ventet på en beslutning fra FIS besluttet skipresident Erik Røste og Norges Skiforbund å nekte russisk og hviterussisk deltagelse i verdenscuprennene i Norge. Foto: RUNE PETTER NESS

Det var ikke lenger nødvendig å gå først i køen og brøyte veien. FIS ventet og ventet.

Det skjer samtidig som russiske styrker nærmer seg Ukrainas hovedstad Kyiv, samtidig som barn blir drept i de grufulle krigshandlingene som russerne står bak. Samtidig som ukrainske idrettsutøvere reiser hjem for å forsvare landet sitt fra et land hele verden vender ryggen.

Bortsett fra FIS da, tydeligvis.

Det er en vanvittig beslutning, som sender omdømmet til verdens skiledere fra vondt til mye verre.

Avgjørelsen om å snu, som først kom tirsdag ettermiddag, altfor sent og etter enormt press, endrer minimalt på det etterlatte inntrykket.

Eneste kvinne: Jelena Välbe sitter i FIS-styret som ønsker russisk deltagelse i denne ukens verdenscuprenn i Norge. Foto: TERJE PEDERSEN/NTB

FIS blir ledet av et styre som etter valget i 2021 består av 16 menn og én kvinne. Kvinnen er Putins venninne Jelena Välbe, hun som herjet i VM-løypene i Trondheim i 1997 og som sannsynligvis ser for seg å lede sine utøvere til nye triumfer samme sted om tre år.

FIS-styret har fått massiv kritikk de siste årene, blant annet for mangel på kjønnsbalanse. Tidligere president Gian-Franco Kasper sto før VM i 2019 frem som klimaskeptiker og uttalte at det er lettere å arrangere mesterskap i diktaturstater enn i demokrati.

– Naturligvis er det enklere å forholde seg til én person. Men 99 prosent av våre konkurranser foregår i demokrati, og det er den virkeligheten vi forholder oss til, sa Kasper.

Leder FIS-styret: Den svensk-britiske milliardæren Johan Eliasch overtok ledelsen i det internasjonale skiforbundet i fjor. Foto: JOAKIM GOKSÖR/NTB

Etter å ha ledet FIS i over tjue år, ble Kasper i fjor erstattet av den svensk-britiske milliardæren Johan Eliasch. Det var håp om bedring. Nå kan utviklingen i FIS se ut til å være på vei i motsatt retning.

Slik det ser ut nå er det Eliasch som skal sole seg i glansen av alle dugnadstimene og alle millionene Trondheim bruker på hoppbakker de to ukene det skal arrangeres ski-VM i 2025.

Kan Trondheim og byens innbyggere godta det?

Eliasch leder en organisasjon som altfor lenge mente det er greit at russiske utøvere deltar i internasjonale konkurranser. At Aleksandr Bolsjunov, kaptein i Putins hær, skal drive idrettslek mens landets ledere bomber nabolandet sitt sønder og sammen.

Eliasch leder det som nå er bitt et skammens forbund, en organisasjon jeg vil tro mange av utøverne er flaue over å representere.

VM-topper i Trondheim: Styreleder Bård Benum og VM-sjef Berit Svendsen. Foto: RUNE PETTER NESS

Norge kom til det punktet der de ikke kunne vente lenger. Derfor besluttet Norges Skiforbund at de uansett ville nekte russisk og hviterussisk deltagelse i Drammen og Holmenkollen. Til slutt valgte russerne selv å reise hjem.

FIS er satt i skammekroken. Mangelen på tydelighet i dette spørsmålet vil henge ved Johan Eliasch og hans styre, hvor også Norges skipresident Erik Røste sitter, i lang, lang tid.

Skal så Trondheim sitte stille, fortsette å bygge ut hoppbakkene og bare glede seg til 2025?

Det går ikke. Norge er, som Russland, en mektig skinasjon. FIS er avhengig av Trondheim som arrangør i 2025. Jeg tror ikke trønderne utnyttet muligheten under søkeprosessen til å legge maksimalt press for å skape endringer i FIS.

Nå ligger en ny mulighet åpen.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Håndteringen av dette spørsmålet viser at behovet for modernisering, realitetsorientering og nytenkning er særdeles stort i FIS.

Trondheim er blant dem som bør bidra til å legge press og stille krav. Kan for eksempel Trondheim leve med et FIS-styre som tar beslutninger som dette?

Om noen måneder samles FIS-pampene til kongress i et ferieparadis i Portugal. Der skal også Trondheim være representert.

Der får VM-sjef Berit Svendsen et langt større ansvar enn hun sannsynligvis har sett for seg.

Trondheim kan nemlig ikke sitte stille og se på det som foregår nå.