Norske idrettslag har siden 2010 kunnet søke om momskompensasjon etter å ha bygget idrettsanlegg. Siden den gang har samtlige søkere fått tilnærmet full kompensasjon fra potten som er satt av i statsbudsjettet.

Derfor slo det ned som en bombe da totalrammen på 65,8 millioner kroner i 2014, ikke var i nærheten av å være nok til å dekke det totale søknadsbeløpet for hele landet.

Nær dobling av budsjettet

I november i fjor ga regjeringen etter og etterbevilget restbeløpet for 2014. Før potten for 2015 ble satt til 125 millioner kroner, etter revidert statsbudsjett i mai. Tall fra Lotteri- og stiftelsestilsynet viser at norske idrettslag har søkt om støtte til et rekordbeløp på 183 millioner – 58 millioner kroner mer enn bevilget. Det gir en foreløpig prognose på rundt 31,7 prosent avkorting, noe som vil være kritisk for enkelte klubber.

Heimdal Idrettsforening søkte om støtte på 18,5 millioner kroner til bygging av idrettshall. En avkorting like prognosene, vil gi like i underkant av seks millioner kroner i mindre penger til idrettsforeningen.

- Vi har i det lengste håpet om at de kunne øke budsjettet, men det ser veldig dårlig ut. For oss vil de foreløpige tallene være ganske dramatisk. Vi må klare å drifte hallene også, men det kommer til å gå på bekostning av noe annet. Nå har vi ikke finregnet på dette, men må se nøyere på det når vi vet realiteten, sier Heimdals styreleder Ingvar Sund.

Les mer: Trønderske idrettslag mister millioner (krever innlogging)

- Urettferdig ordning

Heimdalshallen sto ferdig høsten 2014 til en samlet sum av om lag 93 millioner kroner. Av disse anslår styrelederen at rundt 42 millioner kroner finansiert gjennom tippemidler, samt tilskudd fra Trondheim kommune og kulturdepartementet. Det er altså oppå disse tallene at søknaden om momskompensasjon kommer. Resten finansieres gjennom lån.

- Et eventuelt trekk på mellom fem og seks millioner, betyr mye. Skal vi være ærlige, har vi ikke lagt momsbeløpet hundre prosent inn i budsjettet, nettopp for å ta høyde for en slik situasjon. Likevel er vi veldig betenkt over den uforutsigbarheten som oppstår. Et ekstralån i millionklassen betyr mye i utgifter og renter for oss, sier Sund og fortsetter:

- Det ligger en urettferdighet i det siden det offentlige får fullt momsfritak på bygging, mens idretten er avhengig av en pott uten forutsigbarhet, sier Heimdal-lederen.

Les mer: Utleira tapte en million kroner på én uke (krever innlogging)

Ønsker full momsfrihet

Han får støtte av Jorodd Asphjell. AP-politikeren er en av de største stemmene i trøndersk idrett gjennom en rekke sentrale verv i idretten. Nå er han styremedlem i Norges Idrettsforbund og leder for anleggsutvalget i anleggsutviklingen i forbundet. Problemstillinger rundt momskompensasjon i idretten er noe han brent for lenge.

- Slik ordningen er i dag, er den urettferdig. Vi kan ikke ha en ordning som er rammestyrt med en fastsum fremfor regelstyrt. Nå er det umulig for idrettslag å planlegge for både bygging og drift. Usikkerheten får flere ringvirkninger når man skal søke om lån i banken, der man ikke ser de reelle utgiftene når man står i fare for å få kuttet momsrefusjonen. Det kan ikke være slik at ved å søke et år får full refusjon, for så å risikere avkorting det neste, sier Asphjell.

Han håper regjeringen signaliserer at de er villige til å dekke gapet mellom søknadssum og pott, slik som det ble gjort i tilsvarende situasjon i fjor.

- For staten er dette et nullregnskap uansett. Vi jobber for å få til hundre prosent momskompensasjon, men forslaget ble nedstemt i april. Dette er noe vi kommer til å følge opp i oktober. Vi ønsker at regjeringen etterbevilger penger slik de gjorde til slutt i fjor, før vi bør se på selve ordningen, sier Arbeiderparti-politikeren.

Klar intensjon

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox liker utspillene fra Arbeiderparti- og idrettshold.

- Avkortingen er en ordning som dagens regjering har arvet etter den gamle. Det er viktig med bredt engasjement i denne saken, for å nå målet om full momskompensasjon i fremtiden. Heldigvis har vi en kulturminister (Thorhild Widvey, H) som har gitt tydelige signaler om at det jobbes for å nå dette målet, sier Brox.

Han skal fredag i møte med kulturministeren der momskompensasjonsordningen kommer til å bli et av temaene som kommer til å bli diskutert.

- Med eksempelet i Heimdal ser vi hvor uheldig det kan slå ut. Det er viktig at idretten kan stole på at pengene faktisk kommer. Det handler om å utforme en ordning som gir forutsigbarhet for idretten, sier Brox.