- Modellen for neste år er at vi ikke rekrutterer inn 14-åringer. Rosenborg kommer ikke heller til å stille lag i lokal 0.-divisjon for 16-åringer, sier Tore Grønning, utviklingsleder for Rosenborgs talentutviklingssatsing, SalMar Akademiet.

Som Adresseavisen skrev i vinter, hentet Rosenborg for første gang 14-åringer til Lerkendal, til sammen dreide det seg om seks lokale spillere. Deres hovedkamparena ble spill i den nyopprettede elitesatsingen for 16-åringer, 0.-divisjon. Der ligger Rosenborg på 5.plass i serien som Malvik leder to poeng foran Byåsen når 19 kamper er spilt.

Hentet spillere fra bydelene

- I stedet for å hente spillere fra de nedre klassene, tror vi det er mer riktig at vi går inn i et større samarbeid med Trøndelag fotballkrets og bidrar med våre trenerressurser i G14, G15 og G16, sier Grønning og legger til:

- Vi lønner trenerne på spillerutviklingstiltak og bidrar betydelig inn i lokalfotballen, noe som bare skulle mangle. Vi ønsker at den neste Ole Selnæs skal bli enda bedre, sier han.

- Hvordan vurderer du prestasjonen til lagene som ligger under SalMar Akademiet i år?

- Vi har hatt noen sterke kull og vært norgesmester for G16 to år på rad. I år har vi ingen landslagsspillere blant 15- og 16-åringene og vi er slått ut av NM, men vi er veldig trønderfokusert og prisgitt det som er status i Trondheim og omegn. Samtidig skal vi ha utviklingsfokus, noe som skal forsterkes enda mer framover.

Prioriterer nasjonal serie

Beslutningen om å ikke signere 14-åringer, gjør at Rosenborg har mindre behov for nyrekruttering til akademiet sitt i vinter. De skal konsentrere seg om spill i nasjonal G16-serie og NM med de spillerne de har. Den nasjonale serien har blitt testet ut som en pilot i år, og ønsket fra eliteserieklubbene er at serien videreføres.

- Oppfatningen fra toppklubbmiljøene er at den nasjonale serien er en god utviklingsarena for spillerne, sier Grønning og utdyper:

- Det er også drøftelser om toppklubbene kan treffes mer på U18- og U19-nivå. Vi ser på muligheten for seriespill der spillerne er aldersjevnbyrdige og der de beste spiller med og mot de beste. Det er et viktig premiss. Hvis nivåforskjellen blir for stor, er det ikke mye læring for noen av lagene.

Planene om videreutvikling av kamparenaer vil bli sett i sammenheng med en ny nasjonal oversikt over alle utviklingstiltakene i fotball-Norge.

- For første gang har fotballforbundet utarbeidet en nasjonal kalender for spillere i alderen 13-16 år. Den ivaretar alle hensyn, som landskamper, NM etc. Oversikten vil bety færre stridigheter og kollisjoner mellom ulike aktiviteter, sier Grønning.

Adresseavisen 3. februar 2015
Følger med: Trenerbenken til Rosenborg U16-lag i kampen mot Namsos tidligere i høst. Foto: Morten Antonsen
Akademi-spiller: Filip Brattbakk (RBK) med Albert Strømhylden (Namsos) i aksjon i 0.-divisjon. Neste år spilles denne sereien uten Rosenborg. Foto: Morten Antonsen