QUEBEC: Emil Iversen (24) har tatt gradvise steg og har neppe blomstret ferdig. Nordtrønderen har slått igjennom med tre verdenscupseirer denne sesongen og har herjet så langt i Ski Tour Canada.

I de to siste sesongene har Iversen tilhørt rekruttlandslaget. Neste sesong blir han hentet opp på et av elitelandslagene, enten på sprint— eller allroundlaget.

— Emil er kroneksempelet på det som skiforbundet står for. Vi har vært tålmodig med ham og latt ham gå utviklingstrappa gjennom flere år, og så slår han igjennom. Det har vi flere andre eksempler på også tilbake i tid, som Odd-Bjørn Hjelmeset, Bente Skari og Sture Sivertsen. Vi må være tålmodige. For de aller fleste er det først når de når en viss alder at de har kommet så langt i utviklingen at de kan slå igjennom karrieremessig, sier Løfshus til NTB.

Iversen var veldig nær juniorlandslaget som siste års junior også, men bare tre løpere kom med på laget og Iversen kom akkurat utenfor det gode selskap.

Han første møte med Norges Skiforbund kom for to år siden.

Siste nytt fra Ski Tour Canada:

Ikke alene

Iversen er ikke alene om å prestere fra rekruttlandslaget.

— Der finner du også Martin Løwstrøm Nyenget. Han er heller ingen unggutt, sier landslagssjefen om Lillehammer-utøveren som fyller 24 år 1. april.

Nyenget har også fått sjansen i verdenscupen denne sesongen og har jevnt over prestert sterkt når muligheten har dukket opp.

Mathias Rundgreen (25), Simen Hegstad Krüger (fyller 23 år 13. mars), Håvard Solås Taugbøl (fyller 23 år i august) og Sindre Bjørnestad Skar (24). Alle har vært med i verdenscupen denne sesongen, og samtlige har ambisjoner om å ta steget opp til elitelandslagene kjappest mulig.

Type

Studerer man resultatlistene er det løperne på rekruttlandslagene som har levert aller best av dem som ikke er på elitelandslagene allerede.

Iversen er den soleklare spydspissen.

— Han er det klassiske eksempelet på den norske treningsmodellen, i hvert fall innenfor utholdenhetsidrett, der det handler om å bygge opp utøveren over flere år. Talentseleksjon er helt håpløst før de når en viss alder. Å plukke ut en god langrennsløper fra 14-15 til 18-19 år er nesten håpløst. Du må være voksen og kroppen ferdig utviklet før du ser hvem som faktisk kan bli god. Du må være tålmodig og gå gjennom utviklingstrappa som vi bruker som treningsmodell i skiforbundet, mener Vidar Løfshus. (©NTB)

Siste nytt fra VM i skiskyting: