Når familien Røthe samler seg rundt julegildet på Voss 24. desember, vil det være en ledig stol rundt bordet. Sjur Røthe (27) kommer nemlig ikke hjem til jul i år.

Etter verdenscuphelgene i Davos og Toblach blir Røthe værende igjen i Alpene, hvor han skal kombinere julefeiringen med forberedelser til Tour de Ski.

— Det blir nok ikke noe pinnekjøtt på meg i år. Jeg får se hva de tilbyr på restaurantene her nede, for jeg klarer neppe å få tak i noe vossakjøtt, sier Røthe og flirer.

Lærer av de beste

De fleste norske langrennsløperne drar hjem til familiene sine for å feire jul, men noen få velger å bli igjen i høyden. Blant dem er verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby og skikongen Petter Northug.

— Når både Martin og Petter velger å gjøre det på denne måten, så er det jo en grunn for det. Jeg tenker at det kan være smart å kopiere de beste på enkelte områder, forklarer Røthe.

Vossingen valgte å feire jul på samme måte for to år siden. Da endte han til slutt på en fjerdeplass sammenlagt i Tour de Ski. Målet for denne sesongen er å gjøre det enda bedre.

— Å lade opp i Alpene har for så vidt vært en suksessoppskrift, sier Røthe, og forklarer hvorfor:

— Her kan jeg være konstant i høyden, samtidig som jeg slipper å bruke mye energi på reising.

- Vanlig modell

27-åringen vil ha sin base i Davos de neste ukene. Der skal han trene sammen med Sundby, og få tett oppfølging av landslagets Sveits-bosatte trener, Tor Arne Hetland.

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, synes det høres ut som en fornuftig plan.

— Om man har ambisjoner om å vinne Tour de Ski, så er den perfekte oppladningen å ligge i høyden, sier Aukland.

Han kjørte et lignende opplegg for Dario Cologna, da han var sveitsisk landslagssjef. Det endte med tre sammenlagtseire i Tour de Ski.

— Det er en vanlig modell. Alexander Legkov og de amerikanske løperne har gjort det samme i mange år, sier Aukland.

- Unorsk

- Hvorfor gjør ikke flere nordmenn det på en måten?

— Jeg tror det handler mest om at juletiden er en tradisjon for mange. Det er for utradisjonelt å legge en treningssamling til julaften. Det er veldig unorsk, sier han.

- Hva tenker du om at Røthe velger å gjøre det?

— Det er i utgangspunktet et klokt valg, i alle fall treningsmessig, men det avhenger av tre ting, sier Aukland.

De tre tingene er: 1) Man må holde seg frisk, 2) treningsforholdene må være gode og 3) man må kunne gjennomføre oppholdet uten å få hjemlengsel i juletiden.

Får kjærestebesøk

For Røthe er punkt nummer to mest kritisk akkurat nå. Fortsatt er det lite snø i Davos, og kun en fem kilometer lang sløyfe på langrennsarenaen er brukbar.

— Jeg har med rulleski i backup, men det er meldt litt snø etter hvert. Forhåpentlig er det som på Voss – at det kommer mye når det først kommer, sier den Lillehammer-bosatte vossingen.

Det tredje punktet har han bedre kontroll på. For til julefeiringen kommer kjæresten, montérytteren Siv Emilie Løvvold, på besøk.

— Jeg er glad for at jeg slipper å bli en einstøing på julaften, sier Røthe med et smil.

Sammen skal de prøve å gjenskape den tradisjonelle norske julestemningen på utenlandsk jord.

— Jeg er ikke noe særlig kristen av meg, men jeg tenker at vi tar oss en tur i kirken, går en skitur og koser oss med en middag på kvelden. Det blir veldig trivelig.