På Dragvoll tilbys vi få sykkelstativ under tak. Jeg henger av meg hjelmen og stoler på at ingen stjeler den. Så leter jeg i sekken etter nøkler. For at ingen skal bli fristet til å stjele sykkelen, så låser jeg den med to låser. Én for å låse den fast til stativet, og én for å låse dekk til ramma.

Jeg fantaserer om en sykkellås som er like enkel som en billås – ett klikk på nøkkelen og du er klar! Det er ingen umulighet. Drammen tilbyr nå sykkelhotell. Der kan syklister abonnere på plass, og sykkelen parkeres under tak i et rom med låsmekanisme basert på mobiltelefoni.

I London kan du levere sykkelen til overhaling på en sykkelkafé, og nyte en kaffe eller jobbe litt trådløst mens du venter. Hva om sykkelservice kunne kobles til sykkelhotell på alle store arbeidsplasser i Trondheim?

For det er deilig å være jobbsyklist, spesielt finværsjobbsyklist! Før jeg startet med å sykle til jobben, var en av motforestillingene mot å sykle at det tar så mye tid som jeg ikke har råd til å miste. Men nå er ungene så store at de stort sett fikser seg selv om morgenen. Ikke må jeg hente dem på barnehage eller SFO heller. Dessuten kan de bidra med middagslaginga også. Da ligger verden egentlig til rette for at NÅ er det endelig mors tur.

Den positive tidserfaringen er at det er mer enn dobbelt så effektivt å sykle som å gå. Og det tar egentlig bare dobbelt så lang tid å sykle som å kjøre bil. Dessuten får jeg fine tilleggsgoder som naturopplevelser og bedre helse. Likevel må jeg erkjenne at dette tar mer tid enn jeg hadde trodd. Sykling krever nemlig litt annen tilrettelegging enn bilkjøring.

Først må jeg sjekke vær og føreforhold. Så må jeg finne frem et jobbantrekk og pakke det ned i høvelig transportbaggasje før jeg velger transportklær tilpasset føreforholdene. For å unngå at mitt nypolstrede sykkelsete blir gjennomvått av regn bør jeg egentlig parkere sykkelen i garasjen, så da må jeg passe på å ta med meg portåpner og så få returnert den til sin faste plass eller finne en egnet lomme å transportere den i.

Inntil videre sparer jeg inn litt tid ved å ikke skifte til jobbtøy. Som offisiell jobbsyklist har treningstøy blitt mitt nye varemerke.

Å drikke kaffe mens noen fikser sykkelen din. Tenk så deilig, mener jobbsyklist Helen som også drømmer om sykkelhotell på arbeidsplassen.