– Jeg har ingen venner lenger – alle er døde, sier Hjelm-Hansen som runder 103 år søndag 25. oktober.

Den gamle juristen bryter opp i et smil. Det er sånn det er å bli ordentlig gammel, det tynnes i rekkene. Derfor er han lykkelig over å ha sin nærmeste familie, med tvillingsønnene Paul Emil og Halvor og deres familier, i nærheten.

– Jeg har levd et rolig og godt liv. Og er man fornøyd med seg selv og livet en lever kan en vel risikere å bli gammel da, konstaterer han med glimt i øyet.

I august traff vi en annen moden mann, 100-åringen Jacob Hagen. Han fortalte at han hadde kuttet røyk og sprit da han pensjonerte seg som 70-åring. – Det har hjulpet meg til å bli som utgammel som jeg faktisk har blitt, fortalte Hagen.

Oldefar i USA

Han var med i mobiliseringen under invasjonen av Norge i 1940. Gjennom krigen jobbet han «i en bortgjemt stilling» som dommerfullmektig i Kragerø.

Han kom til Trondheim i 1949, som dommer i Trondheim byrett. Etter hvert møtte han også sin kone, Mona Bachke. Da han var 50, i 1962, fikk de sine to sønner.

– Jeg kom sent i gang med småbarnslivet, jeg skulle egentlig vært oldefar eller tippoldefar nå. Men jeg har fått en veldig flott familie. De holder liv i meg, sier jubilanten, som ble enkemann i 1979.

Den romslige leiligheten på Kalvskinnet er fylt av minner fra familiehistorien. Hjelm-Hansen fulgte sin fars fotspor og tok både offisersutdannelse og jusutdannelse.

Det siste er blitt en tradisjon i Hjelm-Hansen-slekten. Sønnen Halvor er nå femte generasjon av jurister i familien, hvis etternavn stammer fra Hjelmeland i Ryfylke. Sammenskrivningen med Hansen går helt tilbake til 103-åringens oldefar. Også han het Paul, og han var både jurist og journalist. Han skrev blant annet «Arbeiderforeningernes Petition til Kong Oscar 1» (1849) for Marcus Thrane og var blant annet redaktør i Drammens Tidende og flere andre aviser. I 1867 reiste han til USA for å undersøke forholdene for de norske utvandrerne, og skildret opplevelsene i brev til Nordisk Folkeblad i Minneapolis.

Les om Paul Hjelm-Hansens oldefar med samme navn i Store norske leksikon.

Kraftutbygging

– Det lå naturlig for meg å velge jusen, fastslår Hjelm-Hansen som ble født i Kristiania i 1912.

Jubilantens far var lagmann i tre lagdømmer, Frostating, Gulating og Eidsivating, og familien flyttet en del rundt i oppveksten. Det ble skolegang i Kristiansund og han tok artium i Bergen. Jusstudiene gjorde han i Oslo og siden 1949 har vært stasjonert i Trondheim. Fra 1970 til han gikk av med pensjon i 1982 var han sorenskriver i Midt-Trøndelag som omfattet kommunene Malvik, Klæbu, Selbu, Tydal, Rissa og Skaun.

– Jeg kom tett på folk på bygdene og lærte mye om folk og historie i distriktet. Det var et svært interessant arbeid. Den gangen var sorenskriverne som småkonger for sine områder, sier han.

På 70-tallet fulgte han byggingen av kraftledninger tett, fra øverst i Tydal til Vågå og Gudbrandsdalen. Som sorenskriver var han med ute i felten i fire somre, da grunneiere skulle få utmålt erstatning for ulempene som kraftlinjene medførte.

Dataalderen

Noe stor idrettsmann ble han aldri. Da var hans far skarpere, han tok nemlig andreplass i yngste klasse i Holmenkollrennet i 1897. Men han har holdt seg i vigør med skigåing i vinterhalvåret og som ivrig turgåer i den norske fjellheimen sommerstid.

Bymarka har også vært et kjært rekreasjonsområde. Han går fortsatt turer, men nå er det på flatmark i nærområdet. Han tar gjerne en kaffe i kafeen ved Nidarosdomen, spaserer bortover Elvegata eller tar en tur til Trondheim Torg.

– Det er viktig å holde seg i gang, fastslår han.

Og i toppen er han krystallklar. Synet og hørselen er ikke hva det en gang var, men med et godt forstørrelseshjelpemiddel leser han daglig avisen. Datakunnskaper har han ikke tilegnet seg, men han er ikke i tvil om hva som er det største fremskrittet i løpet av hans levetid.

– Det er teknologien og dataalderen, selv om det er et fremmed område for meg, sier 103-åringen og minnes da familien fikk installert telefon i boligen i Kristiansund på 1920-tallet.

– Det var starten på en fabelaktig samfunnsutvikling. Det er utrolig å tenke på, sier 103-åringen som feirer dagen med nærmeste familie på søndag.

Nettstedet forskning.no har skrevet om en studie hvor svenske forskere fulgte 855 menn fra Göteborg i 50 år. Ti av dem opplevde å fylle 100. Les mer om studien her.

Andre jubilanter vi har intervjuet så langt i år:

Tidligere banksjef Oddvar Sørtømme

Fastlege Aage Bjertnæs

Skolemann og gårdbruker Ole Andreas Gjørv

Artist Stein Ingebrigtsen

Kunsthåndverker Gudrun Skeie Stokstad

Kordirigent og musiker Norunn Illevold Giske

Avistegner og kunstner Jan O.

Tidligere Adressa-redaktør Andreas Norland

Tidligere politimester Per Martin Marum

Musiker Bjørn Alterhaug

Forfatter Kim Småge

Gårdbruker og tidligere langrennsløper Jon Høiås

Tidligere lærer og leder for Ensliges Landsforbund, Agnes Husbyn

Skuespiller Arne O. Reitan

Førsteamanuensis Tord Larsen

Kunstner Håkon Bleken