170 000 flyktninger tok seg over Middelhavet i fjor. Verdens øyne (mediene) ble klar over problemet da 358 mennesker mistet livet i et forlis utenfor den italienske øyen Lampedusa i oktober 2013. Siden har det bare blitt verre.

– Hvor mange mennesker må dø før den norske regjeringen greier å bestemme seg om de skal sende et skip til Middelhavet, spør Tuva Raanes Bogsnes.

- Hvor lenge har det vært et problem at flyktninger har kommet over Middelhavet med livet som innsats og skjebnen i andres hender?– Det har vært en enorm eksplosjon etter Gaddafis fall i 2011, og den arabiske våren. Ustabile regimer har gitt grobunn for menneskesmugling i land som Libya. I fjor døde 3200 i Middelhavet. Til nå i år, 1750. Men at mennesker drukner på veien til et bedre liv, er ikke noe nytt. Det har dødd tusener i Adenbukta og over Gibraltarstredet.

- Hvorfor reagerer vi først nå?– Båtene er større, fullere av folk og katastrofen blir gedigen. Det er en stor humanitær tragedie. Disse menneskene er på vei til vår dørstokk. Det gjør at dette blir vårt problem og vårt ansvar.

- Hva har sviktet når vi er kommet i den situasjonen vi er i dag?– Sjøredningen har sviktet, den er en katastrofe. Vi har latt Libya gå fra vondt til verre. Verden har vært unnfallen og ikke gjort nok for de fire millioner syrerne på flukt, som føler seg tvunget til å krysse Middelhavet. Dessuten har FN sviktet i å skape fred i for eksempel Syria, de ha latt konflikten utvikle seg.

- Hvordan skal verdenssamfunnet hjelpe?– Vi må få på plass en redning for å slippe å oppleve nye båter med kvinner og barn gå ned. Vi kan ikke ha folk boende i teltleire under uverdige forhold på femte året og så reagere på at de flykter.

Hjelp dem der de er sier mange? Hvordan?– Vi hjelper dem der de er. Og mange andre hjelpeorganisasjoner gjør nettopp det. Utdanning er nøkkelen til en bedre fremtid. Vi må gi syriske barn i Libanon utdanning, syriske ungdommer i Jordan yrkesopplæring og syriske kvinner i Tyrkia flere ressurser til å ta vare på familiene sine.

Hvor kommer flyktningene fra?– 100 000 av de 170 000 som kom med båt i fjor var fra krigsherjede land som Syria, Eritrea, Mali, Palestina og Somalia. Husk at disse ville fått asyl i Norge, hvis de hadde søkt. De har rett på beskyttelse og de er ikke lykkejegere.

Hvem har ansvaret for flyktningstrømmen i utgangspunktet?– Det er oss. Det felles ansvaret bør Europa og de industrielle landene føle. De som har ressurser og ansvar for å hjelpe kunne gjort mye, mye mer. Du kan si at diktaturene og regimene der flyktningene kommer fra har ansvar, men de har allerede valgt å ikke ta det.

Hvem må ta ansvaret for dem om bord i båtene og på flukt?– Europa må ta et større ansvar for flyktningene, både gjennom å redde dem på Middelhavet, og å sørge for at de får en bedre fremtid enten i Europa eller andre steder. I tillegg må menneskesmuglerne ansvarliggjøres og bekjempes. Det er en utfordring av situasjonen i Libya gjør at det er vanskelig å få tak i bakmennene for denne kriminelle virksomheten.

Hvordan vil du karakterisere regjeringens «reaksjonstid» på krisen sammenlignet med andre land?– Det er i all hovedsak Italia som har reagert etter forliset på Lampedusa i 2013. Vi har i snart et år bedt den norske regjeringen komme på banen og er glade for at de nå sender en båt. Dette er en humanitær krise, ikke en innvandringskrise.

Det er lett å like eller dele i sosiale medier, men kan privatpersoner faktisk gjøre hvis de vil hjelpe?– Jeg er overveldet over hvor mange som tar kontakt. Det er rørende og viser at det norske folk vil hjelpe. Det enkleste man kan gjøre er å gi penger til organisasjoner som jobber med krisen i Middelhavet. Du kan og gi til dem som jobber i områdene flyktningene kommer fra. Mange enkeltpersoner og grupper som barnehager, skoler og bedrifter gjør det. Det er viktige bidrag. I tillegg kan folk snakke med politikerne og skape et engasjement rundt krisen. Snakk, skriv, blogg og syng. Det handler om å holde debatten i gang. Å ikke lukke øynene for katastrofen.