Slik er eierselskapet for luksuseiendommen i Spania organisert

Det går fram av tiltalen som Adresseavisen har fått tilgang til.

«Hr. Reitan brukte (...) selskapet Risnes APS for å unngå at skatteavtalen mellom Norge og Spania kom til anvendelse», skriver statsadvokaten i Marbella i tiltalen.

Risnes APS er et dansk aksjeselskap, stiftet av Odd Reitan personlig i oktober 2003. Selskapets eneste eiendel er aksjene i det spanske selskapet Coma Mayor S.L., som i sin tur eier eiendommene Reitan disponerer i Spania.

Kostprisen på aksjene i Coma Mayor er i regnskapet for 2013 oppgitt til 82 millioner norske kroner med dagens kurs.

Les også: Vil ha Reitan i fengsel for skattejuks

Les også: - Velkjent metode for skatteunndragelse

Betalte ikke

Hadde Risnes vært et norsk selskap, måtte Reitan betalt formuesskatt i Spania. Det går fram av den norsk-spanske skatteavtalen fra 1999.

Fordi Risnes er dansk, gjelder ikke denne bestemmelsen, ifølge Reitans skatterådgiver Ulf Werner Andersen i advokatfirmaet Arntzen de Besche. Han mener Rema-gründeren med loven i hånd kunne unnlate å betale formuesskatt i årene 2004–07, som tiltalen omfatter.

«Reitan har betalt inn den formuesskatten han skal i Norge, men uenigheten mellom Spania og Norge handler om hvem som har krav på Reitans formueskatt. I forbindelse med at saken kom opp, ble det innhentet vurdering fra PwCs Madrid-kontor, som var helt tydelig på at det ikke skulle betales formuesskatt i Spania i perioden Adresseavisen viser til. Skulle noe mot formodning være ukorrekt eller feil, vil Reitan rydde opp i det», skriver han i en e-post.

PwC er et av verdens største revisjonsselskaper.

Manglende selvangivelse

Statsadvokaten i Marbella mener selskapskonstruksjonen ble valgt for å spare skatt. Nå er Reitan tiltalt for å ha unndratt til sammen 6,5 millioner kroner i formuesskatt i perioden 2004-2007.

«Kontoret til statsadvokaten arbeider med en større sak mot utenlandske eiere. Vi oppfatter at de har en generell oppfatning av at alle de utenlandske eierne av eiendommer i Marbella har satt opp ulovlige eierstrukturer. Odd Reitan har hele tiden hatt en lovlig og åpen eierstruktur. Det er fullt lovlig å ha selskap i Danmark og betale formuesskatt i Norge», kommenterer skatterådgiver Andersen i e-posten.

Reitan er også tiltalt for ikke å ha levert selvangivelse for disse årene, slik en norsk eiendomsbesitter i Spania normalt er pålagt å gjøre (se undersak).

Rådgiveren hans mener kravet ikke gjelder for Reitan.

«Eiendommen eies av et spansk aksjeselskap, som leverer selvangivelse i Spania. Odd Reitan er dermed ikke pliktig til å levere selvangivelsen i Spania. Han leverer sin selvangivelse i Norge, og betaler formuesskatt i Norge for alle sine verdier, også for eiendommen i Spania», skriver Andersen.

Les også: Idar Vollvik tiltalt for skattejuks i Spania

– Oppga ikke innbokjøp

Reitan er også tiltalt for å ha betalt for lite i omsetningsskatt da han kjøpte hovedeiendommen i Marbella for ni millioner euro. Ifølge statsadvokaten betalte Reitan bare 3,5 millioner euro for selve eiendommen, og 5,5 millioner euro for innboet. Brorparten av den siste summen ble overført fra en bank i Gibraltar til et selskap i skatteparadiset Jomfruøyene, og ikke oppgitt til skattemyndighetene i Spania, ifølge tiltalen. Resten, 435 000 euro, skal ha gått til å betale mellommenn.

Omsetningsskatten tilsvarer den norske dokumentavgiften, og utgjør i dag mellom åtte og ti prosent av prisen som er betalt for eiendommen. For møbler og utstyr er omsetningsavgiften fire prosent, og for antikviteter og kunst åtte prosent, ifølge den spansknorske eiendomsmegleren Mona Nielsen i Din Bolig.

Statsadvokaten mener måten eiendomshandelen foregikk på, betyr at Reitan unndro 3,2 millioner kroner i omsetningsskatt.

Adresseavisen har spurt Reitangruppens pressekontakt Berit Hvalryg om innbetalt omsetningsskatt i Spania på kjøpstidspunktet, oppdeling av kjøpesum, oppgitt verdi og innbetalt formuesskatt for Marbella-eiendommene til norske skattemyndigheter. Hvalryg har ikke besvart noen av disse spørsmålene.

Dette sier skatteavtalen mellom Norge og Spania

Norge inngikk i 1999 skatteavtalen med Spania som gir de to landene rett til å skattlegge hverandres innbyggere og selskaper for blant annet formue i form av fast eiendom.

Avdelingsdirektør Johanne Rian i Finansdepartementet er klar på at en person eller et selskap som er skattepliktig i Norge, må skatte for fast eiendom både i Spania og Norge.

Både selskap og personer

– Man er skattepliktig begge steder. Man kan få fradrag, såkalt kredittfradrag, fra den norske formuesskatten dersom man betaler også til Spania. Men den enkle hovedregelen er at man må betale formuesskatt både i Spania og Norge for fast eiendom i Spania. Det gjelder for både selskap og personer. De må også levere selvangivelse i begge land, sier Rian.

Hun understreker at hun ikke kjenner de interne spanske praktiseringen av beskatning på fast eiendom.

Det gjør imidlertid eiendomsmegler Mona Nielsen, som har 15 års erfaring med eiendomssalg i Spania. Nielsen presiserer at hun ikke vil kommentere Odd Reitans skattetvist, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Formuesgjenstander

– Nordmenn som eier bolig i Spania, må både betale skatt for eiendommen og levere selvangivelse i begge land, sier hun på generelt grunnlag.

Den spanske formuesskatten må betales uavhengig av om boligen står i eierens navn, eller om den eies via et aksjeselskap i Norge eller Spania, ifølge Nielsen.

Likt for AS

Hun får støtte fra Runar Bjørnerud i eiendomsmeglerfirmaet Barfod, også han med 15 års erfaring fra Spania.

– I praksis er det ingen skattemessig forskjell på å eie en eiendom i Spania gjennom et aksjeselskap, og å eie den selv. Det er et nullsumspill, sier han.

Dette sier skatteavtalen mellom Norge og Spania fra 1999. Faksimile fra Stortingsproposisjon 21 (1999-2000)
Porten foran luksuseiendommen i Marbella i forbindelse med feiringen av hans 60-årsdag i september 2011. Foto: Marianne Tønset