Et svakt grønt lys er å se på scenen, og publikum venter i spenning.

Svake trommelyder høres i bakgrunnen og en stemme begynner å fortelle om den senegalesiske tradisjonen «Simb» og folkegruppen «Griots».

Stedet er kultursenteret ISAK, dagens publikum er skoleelever og forestillingene er i forbindelse med Den Kulturelle Skolesekken.

Transform-festivalen er leverandør av internasjonal folkemusikk og etnisk musikk, og festivalen ønsker å bidra til at alle kan kjenne seg hjemme her og føle seg som likeverdige borgere. Festivalen har også som mål å hindre stagnasjon og fremmedgjøring av grupperinger i samfunnet, og få frem det som er positivt med et multinasjonalt samfunn.

«Lions of Africa» er en senegalesisk musikk- og dansetropp, og ble grunnlagt av Abdoulaye «Ananas» Dieng, kulturell ambassadør av Senegal, i 1999. Gruppen har tidligere opptrådt på flere festivaler i Europa og for flere kjente personer, blant annet avdøde Nelson Mandela, George Bush og dronning Sonja.

Mens «løvene» danser og løper rundt på scenen, klapper barna i takt med rytmen. Det er mye liv i forestillingen, og barna synger ivrig med på sangene når de får beskjed om det.

«Veldig spreke»

Troppen forteller historien om en mann som får egenskapene til en løve etter å ha vunnet over den i en kamp, og som må bli temmet av landsbyfolket gjennom sang og dans.

Det er et vilt trommeshow mens gruppen danser og turner på scenen. Noen av barna trommer med hendene, og når «løvene» tar salto og turner på scenen høres det jubel fra publikum.

Jesper Sundnes Brå (10) fra Stabbursmoen skole, og Christine Håkenrud Gaase (10) og David Kirkvoll Størveig (10) fra Kolstad skole, forteller at de syntes forestillingen var veldig gøy.

–Det var gøy å se hvordan de i Afrika har sin kultur. De gjorde det på sin måte og de danset annerledes enn her, sier Håkenrud Gaase.

Barna var imponerte over hvor sterke og spreke gruppen var, og de forteller at det de likte best var dansen og turningen.

–De var veldig spreke og de hadde sixpack! sier Kirkvoll Størveig og får resten av gjengen til å le.

Abdoulaye «Ananas» Dieng, grunnlegger av gruppen, forteller at de vanligvis har enda mer energi på scenen, men at de toner det ned foran barn slik at ikke ungene skal bli redde.

Nektet inngang til Norge

Utlendingsdirektoratet vakte stor oppsikt da de opprinnelige «Lions of Africa» ble nektet innreisetillatelse til Norge fordi de var for fattige. UDI snudde så i saken etter at avslaget ble sendt som hastesak til Utenriksdepartementet, men det var da for sent for den opprinnelige gjengen. Løsningen ble at tidligere «Lions of Africa» medlemmer, som nå bor spredt over Europa, stilte opp på konserten.

Dieng forteller at resten av troppen kommer til Norge i januar og februar for å ha forestillinger, og at de har jobbet veldig hardt for å få denne muligheten. Han forteller også at gruppen gikk gjennom mye vanskelig på veien tilbake til Ghana, og at en av medlemmene døde av utmattelse.

–Vi vil ære hans familie gjennom våre fremtidige opptredener, og vi vil at en del av inntektene skal gå til å forsørge hans kone og barn, sier Dieng.

Vil forandre stereotypiene

Dieng har vært mye i Norge og flyttet nylig til Oslo. Han forteller at han synes nordmenn er flinke til å respektere sine medmennesker, men da hovedsakelig hvis de fortjener respekt. Han trekker dette frem som et av målene med hans opptredener, nemlig å hjelpe de afrikanske innvandrerne til å forstå hvordan de bør og ikke bør oppføre seg i Norge.

Han forteller også at det er mange stereotypier mot afrikanske innvandrere som kan gjøre deres oppvekst i Norge ganske vanskelig.

–Mitt mål er å forandre det negative ryktet Afrika har fått i Europa. Med våre forestillinger vil vi gjøre om dette til noe positivt.

Grunnlegger: Abdoulaye «Ananas» Dieng startet musikk- og dansetroppen i 1999, og gruppen er kulturell ambassadør for Senegal. Foto: Nils H. Toldnes