Venter på våren: Gunhild Hjertås (21) venter sitt første barn. Hun synes det er synd at hun ikke får fødselsforberedende kurs i regi av Trondheim kommune på dagtid. Foto: JENS PETTER SØRAA

Nå forsvinner fødselsforberedende kurs for vordende foreldre. I stedet må du bruke Trondheim kommunes nettsider, som er først ute i landet med denne løsningen.

Bevilgningene til jordmortjenesten har stått på stedet hvil siden 2008, og har igjen blitt utelatt fra det nye kommunebudsjettet. Kommunen går dermed mot de nasjonale retningslinjene om å øke tjenesten

Hjertås har termin våren 2016, og blir dermed en av nettbrukerne. Hun har konsentrasjonsvansker, og har vanskelig for å lese på pc-en. Hun kommer ikke til å ha nytte av nyvinningen.

– Det er trist at jordmortjenesten ikke har mer midler. Jeg har behov for å lære om alt om graviditet ansikt til ansikt med en kilde jeg stoler på. Nå må nok mamma trå til ytterligere, sier Hjertås.

Hun har vært inne på kommunens hjemmesider, men klarer ikke å lese alt som står der.

Massiv etterspørsel

– Nettløsningen er banebrytende. Nå er det Playstation-generasjonen som får barn, og de ønsker å finne god informasjon på internett, sier Ingunn Sylte Kolset, fagleder for jordmortjenesten i Trondheim kommune.

Ny «Plan for svangerskapsomsorgen i Trondheim kommune 2015-2018» ble vedtatt i Bystyret i august. I planen er økt brukermedvirkning, videreutvikling av tilbud på internett, nytenking, og innovasjon vektlagt.

I et brukermøte i rådhuset ytret nåværende og tidligere gravide at de savnet et fullverdig tilbud på nett, der de kan sette seg inn i tingene når de selv har tid. Samtidig unngår de å bruke upålitelige kilder.

– Etterspørselen etter slike nettsider er massiv, sier Kolset.

Kronikk: - Hvorfor prioriteres ikke jordmødrene?

Mangler jordmødre

Samtidig har antall årsverk i jordmortjenesten i Trondheim kommune stått på stedet hvil siden 2008. Kolset legger ikke skjul på at de ønsker seg mer midler.

– Vi har fremmet et behov for flere stillinger hvis vi skal klare å nå alle målsettingene i den nye svangerskapsplanen. Det er også venteliste på jordmor i Trondheim. Derfor må vi se på hvordan vi drifter tjenesten, og dette tiltaket er et ledd i denne prosessen, sier Kolset.

Rådmannen har blitt bedt om å se på effektivisering av jordmortjenesten. Per i dag er hovedregelen at den gravide skal gå til jordmor i sitt nærmiljø, mens samlokalisering kanskje vil effektivisere driften, ifølge Kolset.

– Vi har ikke fått én eneste ekstra krone i budsjettet for kommende periode, så vi går spennende tider i møte, sier Kolset.

Ni moduler på nett

Nå ligger ni forskjellige moduler om fødselsforberedelse tilgjengelig på kommunens hjemmeside (ekstern lenke).

Det siste fødselsforberedende kurset holdes nå i oktober, deretter er det video og informasjon på nett som gjelder. I modulene kan du se videoer av jordmor og pasient.

– Dette er både et effektiviseringstiltak og utviklingsarbeid. Vi velger å bruke ressurser på dette, og samtidig kutte ressursbruken på kurs. Slik får vi større handlingsrom, og frigjør tid til individuell tilpasning til de som har behov for det. Enkelte grupper, for eksempel kvinner som har behov for tolk, og tenåringsmødre, kan fremdeles få et tilbud om kurs. Disse kursene blir mindre og mer målrettet. Da kan det bli lettere å stille spørsmål i plenum, i motsetning til å stille spørsmål i store forsamlinger, sier Kolset.

Kolset mener at mange blivende foreldre har problemer med å ta seg fri på dagtid for å delta på kurs. Spørsmålene som måtte dukke opp ved gjennomgang av fødselsforberedelsen på internett kan vente. De kan stilles direkte til jordmor under kontrolltime, noe alle fremdeles får. Jordmødrene er også tilgjengelig på e-post, sms og telefon.

Nå jobber kommunen med å oversette nettmodulene til flere språk.

Går glipp av fellesskap

Politisk leder i Jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, mener at mangelen på jordmødre og etableringen av nettkurs ikke er tilstrekkelig.

– Jordmødre er en viktig ressurs i primærhelsetjenesten. Når det ikke er bevilget penger til å øke jordmortjenesten siden 2008 vil det få konsekvenser, eksempelvis ved at foreldreforberedende kurs nedprioriteres. Nå mister de gravide muligheten til å danne et fellesskap, og dele erfaringer. Mange trenger veiledning tidlig i svangerskapet blant annet om rus og vold i hjemmet. Jordmorforeningen oppfordrer kommunepolitikerne til å prioritere både nettkurs og kurs som tidligere, sier Jørgensen.