Mandag 22. september 1941 forlater en familie på fire boligen i Jonsvannsveien 41 i Trondheim. De er på flukt fra Gestapo.

Den 38 år gamle NTH-professoren Leif Tronstad er på vei til Oslo med toget 19.15 sammen med sin tre år yngre kone, Bassa, og deres to barn, Sidsel på ni år og Leif på fire.

Kriger og vitenskapsmann

Tronstad hadde allerede bestemt seg for å komme seg til Sverige for deretter å dra til England og melde seg til krigstjeneste der. Det er på dagen 13 år siden Bassa og Leif Tronstad giftet seg, og hos svigermoren i Bærum tar Tronstad avskjed med familien sin. Barna skulle vokse opp uten far. I krigens siste dager, 11. mars 1945, ble Leif Tronstad drept i Telemark, i samme område som han fikk i gang tungtvannsproduksjonen vel ti år tidligere.

Leif Tronstad var den unge og lovende vitenskapsmannen som ble kriger og nasjonal strateg. Allerede 33 år gammel ble han professor i uorganisk kjemi på NTH.

Les også Kritiserer tungtvann-serien for historieforfalskning

Les også: - Rene henrettelser forblir rene henrettelser selv om stedet blir flyttet noen mil

Når NRK samler fjernsynspublikummet til «Kampen om tungtvannet» søndagskveldene, er han en av tre hovedpersoner. I biografien «Professor Tronstads krig» skriver Olav Njølstad at det er den vitenskapelige bakgrunnen hans som ga ham innpass i miljøer i London som ellers var lukket for utlendinger.

Tronstad kjente tungtvannsproduksjonen

Tronstad hadde stor kunnskap om tungtvannsproduksjonen på Vemork gjennom sitt vennskap med driftssjefen Jomar Brun som også hadde sin utdannelse fra NTH. Uten disse to mennene hadde Vemork trolig ikke vært verdens eneste tungtvannsprodusent i 1940. Gjennom dette vennskapet visste Tronstad at tyskerne var interessert i tungtvannet og han hadde faglig bakgrunn til å forstå hva det kunne brukes til.

I 1942 ble også Brun beordret til Storbritannia for å delta i planleggingen av sabotasjeaksjonen på Vemork. Som sjef der var kjennskapen hans til tungtvannsanlegget uvurderlig.

Les også Helter i Telemark

Tungtvannet ble oppdaget i 1932 av amerikanske vitenskapsmenn. Allerede i 1934 var det produksjon i fabrikkanlegget til Norsk Hydro på Vemork i Telemark. Det var nettopp Brun og Tronstad som sammen utviklet en elektrolyseprosess for framstilling av tungtvann.

Nytt produkt

– Duoen Brun og Tronstad med felles bakgrunn fra NTH gjorde at Hydro kom så kjapt i gang med tungtvannsproduksjonen, sier Bruns professorkollega Jomar Thonstad. Fra 1951 var Jomar Brun professor på NTH, og helt til han ble syk i 1993 beholdt Brun kontoret sitt på Gløshaugen. 82 år gamle Jomar Thonstad kom til NTH som student i 1954 og ble senere Jomar Bruns nære kollega på NTHs kjemiavdeling. Han tror ikke de visste så mye om hva tungtvannet kunne brukes til da de fikk i gang produksjonen.

Les også: Kampen om sannheten

– Det var et nytt produkt de ville finne bruksområder til. Som vitenskapsmenn fra NTH var de interessert i å framstille tungtvann for å drive kjernefysisk forskning, sier Thonstad. Ifølge biografien trodde Leif Tronstad selv at det tunge vannet kunne brukes innen medisin og andre fagfelt. Jomar Brun skriver i sin bok «Brennpunkt Vemork» fra 1985 at ingen ante den gang at tungtvann en gang skulle få betydning for praktisk utnyttelse av atomkjerneenergien. Han trodde tungtvannet ville kunne få «stor anvendelse ved atomspaltning og til kunstig radioaktivitet». Ingen snakket om atomvåpen da de satte i gang produksjonen.

Sendte tungtvann til Paris

Jomar Thonstad forteller at kretsen rundt Jomar Brun snakket mye om det som skjedde på Vemork under krigen. Brun var to ganger i Berlin under krigen i forbindelse med tungtvannsleveransene. Men Thonstad forteller også at Brun sendte 185 kg tungtvann til Paris i mars 1940.

Les også: - Da engelskmennene spurte om tungtvannet, ville vi først ikke si noe

– Brun følte nok at han var en helt uskyldig part. Han var ingen kriger i motsetning til Tronstad, sier Thonstad.

– Han mente nok også etterpå at han ga britene viktig informasjon, sier Jomar Thonstad som naturlig nok aldri møtte Leif Tronstad.

– Det var et stort tap for NTH at Leif Tronstad døde så ung. Han var en stor vitenskapsmann.

Professor emeritus Jomar Tonstad forteller om sin mangeårige kollega på NTH, Jomar Brun som var driftssjef på Vemork i 1940. Bak ham står tungtvannsprøver Brun hadde med fra Vemork. Foto: Glen Musk
Tungtvannsprøver fra Vemork. I dag utstilt på Realfagsbibliotoket på NTNU i forbindelse med fjernsynsserien. Foto: Glen Musk
Leif Tronstads legitimasjonskort fra 1943, med navnet Haakon Jokobsen, stilt ut på realfagsbiblioteket, NTNU i forbindelse med at NRK viser Kampen om tungtvannet. (Fra Leif Tronstad arkiv) Foto: Glen Musk
I 1927 ble Tronstad uteksaminert sivilingeniør i kjemi ved NTH i Trondheim. Tronstad tok doktorgraden i kjemi fire år senere. I 1936, 33 år gammel, ble han utnevnt til professor i teknisk-uorganisk kjemi. Foto: Leif Tronstad. Arkiv [Tek.60] (NTNU UB)
Den virkelige Leif Tronstad i uniform under andre verdenskrig. Foto: Leif Tronstad. Arkiv [Tek.60] (NTNU UB)