Det kom frem under en rettssak i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag.

I 2009 ble den 33 år gamle oppdalingen dømt til tvungent psykisk helsevern av hensyn til samfunnsvernet etter det brutale drapet på familiefaren Jamal Mahmed Shirwac på Heimdal i Trondheim. Etter dommen mottok 33-åringen først behandling ved Regional sikkerhetsavdeling på Brøset før han i august 2014 ble flyttet til Østmarka, hvor han nå er innlagt ved en lukket døgnpost og får behandling for sin alvorlige psykiatriske diagnose.

Vil hjem

Også i 2013 ble dommen på tvunget behandling prøvd på nytt i rettsvesenet. Domstolen mente da at det var en nærliggende fare for at 33-åringen ville begå nye alvorlige voldshandlinger. Tirsdag begjærte oppdalingen for andre gang at dommen må opphøre. Han mener fortsatt at han ikke representerer noen fare og ønsker å flytte til Oppdal, om retten skulle følge hans ønske.

- Dårlig uten medisin

- Jeg vil ut og prøve meg på egen hånd, sa 33-åringen da han med en huskelapp i hånden inntok vitneboksen i retten.

- Jeg ønsker oppfølging med samtaler et par ganger i måneden og jeg vil fortsette med medisineringen min, sa han.

- Hva om du hadde sluttet med medisin. Hva hadde skjedd da, ville statsadvokat Per Morten Schjetne vite.

- Jeg hadde blitt dårlig - psykotisk, svarte 33-åringen.

- Er det noe du frykter i den sammenheng, fortsatte aktor.

- Jeg vil ikke komme opp i en slik situasjon igjen, sa opdalingen med hentydning til drapet.

- Retten skal ta stilling til om det er fare for at dette kan skje igjen. Hva tenker du, spurte tingrettsdommer Rune Lium videre.

- Så lenge jeg tar medisinen min og jeg får oppfølging, blir jeg ikke psykotisk. Da kan det ikke gjenta seg, sa 33-åringen.

- Dom nødvendig for samfunnsvernet

Allerede i sin innledning gjorde aktor Schjetne det klart at påtalemyndigheten mener at vilkårene er til stede for en ny dom på tvungen psykisk helsevern.

- Det er nødvendig for samfunnsvernet, sa han, før 33-åringens behandler på Østmarka, overlege Solveig Klæbo Reitan, inntok vitneboksen.

Hun beskrev oppdalingen som høflig, omgjengelig, pliktoppfyllende, ikke voldelig, men med «ingen god sykdomsinnsikt».

Går fritt på sykehusområdet

33-åringen får nå gå alene på sykehusområdet. Han har også anledning til å reise rundt i Trøndelag i følge med personalet på Østmarka. Overlegen anser ham per nå som ikke psykotisk.

- Han fungerer greit i det daglige, men jeg tror han må ha medisiner og tett oppfølging i flere år fremover, sa Klæbo Reitan.

Denne oppfølgningen mener psykiatrien imidlertid like godt kan skje et annet sted enn på Østmarka, om dommen skulle blir videreført.

- Han trenger ikke å være på en låst døgnpost for at samfunnsvernet skal ivaretas, sa overlegen, og fortalte deretter at det nå jobbes med å få flyttet 33-åringen til en kommunal bolig i Oppdal med en personalbase for å eventuelt ivareta medisineringen samt hans trygghetsfølelse. Dette skal etter planen skje i løpet av neste år.

Møte hos fylkesmannen

Klæbo Reitan har vært i kontakt med Oppdal kommune flere ganger i løpet av året om en overflytting, men kommunen ved rådmannen har avvist å ta imot 33-åringen. I mai klagde Klæbo Reitan dette vedtaket til fylkesmannen.

Rådmann Dagfinn Skjølsvold i Oppdal er klar på at kommunen har et ansvar for alle innbyggere.

- Vi ønsker å strekke oss langt, men i dette tilfelle ble det for vanskelig. Jeg kan ikke gå inn i saken, men det er mange elementer vi har lagt vekt på, sier Skjølsvold til Adresseavisen.

Han regner imidlertid med at siste ord ikke er sagt. Fylkesmannen har innkalt kommunen til et møte om saken 30. oktober. Der skal også førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes være til stede.

- Vi har vært klare på at hvis det skal bli snakk om en overføring til Oppdal, vil vi kreve den samme sikkerheten rundt mannen som Østmarka kan tilby i dag. Men dette forutsetter altså at vilkårene for dom på tvungen psykisk helsevern fortsatt er oppfylt, sier Soknes.

Før retten trakk seg tilbake for nettopp å vurdere om dommen skal oppheves eller ikke, fikk de høre de rettspsykiatriske sakkyndige Steinar Nilsen og Jan Eirik Grindes vurderinger av 33-åringens tilstand.

Begge mener at 33-åringen fortsatt er syk, og at han mangler sykdomsinnsikt. De oppfatter at han anser seg frisk og han tar medisinene «fordi han må». Nilsen la deretter til at de sakkyndige «tiltrer» det planlagte opplegget i Oppdal.

- Men det er risiko for tilbakefall. De første måneder og år er det derfor nødvendig med tett oppfølging, sa han.

Videoovervåkning: Dette overvåkningsbildet fra Statoilstasjonen på Heimdal viser bilen til Mahmed Jamal Shirwac, minutter før han ble drept i 2008. I baksetet satt «en person med et utseende, sett bakfra, som er forenlig med tiltaltes», skrev Trondheim tingrett i dommen mot 33-åringen. Foto: Overvåkningskamera/Politiet
Beslaglagt: Her er pistolen påtalemyndigheten mente var drapsvåpenet som ble brukt i Ringvålveien, en Heckler & Koch. Våpenet ble beslaglagt i Oppdal i forbindelse med pågripelsen av 33-åringen i september 2008. Foto: Pål E. Solberg