Politiet mener det er en trend at prostituerte selger sine tjenester fra korttidsleide leiligheter i Trondheim.

Kvinnen er student i Trondheim, og kjøpte to naboleiligheter i samme boligkompleks for slik å finansiere deler av boligkjøpet.

I mars mistet den forrige leietakeren hennes jobben i oljebransjen og sa opp leiligheten på kort varsel. Kvinnen fikk det derfor travelt med å finne en ny leietaker.

Via finn.no fikk hun kontakt med den 25 år gamle utenlandske kvinnen som hadde behov for leilighet i Trondheim en snau måned. Hun utga seg for å være webdesigner og fortalte at hun jobbet for amerikanske firma, og derfor jobbet mye på ettermiddag og kveld.

Les også: Mistenker sexsalg fra 19 leiligheter

– Dusjet hele tiden

– Hun flyttet inn en søndag kveld klokka 18. Leiligheten ligger vegg i vegg med min egen, og fra hun flyttet inn var det stadig nye folk på døren hennes, og jeg hørte at det ble dusjet hele tiden. Først i to-tre-tiden om natta ble det stille. Jeg syntes det var rart at hun hadde så mye besøk siden hun hadde fortalt at hun ikke kjente noen i Trondheim, og stusset også på at hun dusjet hele tiden. Dessuten var det stadig dunkelyder i veggen. Formiddagen etterpå ringte jeg politiet.

Hun gjerne ville gjerne diskutere mistanken sin og få råd om hva hun burde gjøre. På sentralbordet hos politiet fikk hun beskjed om at hun burde vente noen dager før hun mistenkte sine nye leieboere.

Den kvinnelige studenten hadde sjekket den nye leietakeren godt. Hun hadde tatt kopi av førerkortet og sjekket at det var gyldig. Hun hadde undersøkt telefonnummeret og funnet ut at det tilhørte en bedrift leietakeren sa hun jobbet for. Alt var tilsynelatende i orden.

Men allerede fredag samme uke dukket politiet opp i leiligheten hennes. Da hadde de oppdaget leiekontrakten hennes i en annen leilighet på Solsiden der det foregikk prostitusjon.

Les også: Selger sex via Twitter

Mye hun stusset over

Hun forteller at leietakeren var i Romania da hun ringte for å si opp leieavtalen, siden politiet mente det foregikk prostitusjon i leiligheten. Kvinnen i Romania skyldte på at det måtte være venninnen som hadde gjort det.

15 minutter etterpå kom to venninner av leietakeren, pakket og dro.

– Hva tenkte du da politiet kom?

– Da falt alt på plass. Det var litt godt fordi det viste at magefølelsen stemte.

I etterkant har den kvinnelige studenten tenkt at det var mye med den nye leietakeren hun stusset på.

– Hun betalte husleien kontant, og ville betale 15 000 kroner selv om prisen var 12 700. Det var mange småting som ikke stemte. Men hun var en veldig hyggelig jente. Hun var veldig hyggelig å prate med, nesten litt for perfekt. Hun var ordentlig kledd og så helt vanlig ut.

– Hva var det verste?

– Jeg fikk ikke sove fordi det gikk i døra hele tiden og jeg hørte dusjen renne. Men leiligheten var ren og i orden. Jeg har fått pengene mine. Så mest tenker jeg at det er mye rart man skal oppleve.

Les også kommentaren: Sexkjøp i det skjulte

Politiet sjekket sexannonser

Det var de to etterforskerne i «Pimpit» – Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim – som i mars avdekket at det foregikk prostitusjon i kvinnens leilighet, etter å ha sjekket sexannonser på internett. Det kom også inn tips om aktiviteten på Solsiden.

– De siste månedene har vi stadig oftere sett at prostituerte oppholder seg i korttidsutleide leiligheter, det virker som en trend. Folk med leiligheter som planlegger å leie ut på korttidsutleiemarkedet bør være oppmerksomme på dette for å unngå å bli lurt, advarer den ene etterforskeren, som ønsker å være anonym av hensyn til arbeidsfeltet sitt.

Les også Adresseavisens leder: Sexkjøpsloven bør beholdes

Spaning på Solsiden

De to Pimpit-etterforskerne satte i mars i gang spaning for å avdekke hvilken leilighet på Solsiden prostitusjonsvirksomheten skjedde i. En sexkunde, som hadde besøkt den aktuelle leiligheten, pekte ut hvor de prostituerte holdt til. Dermed var det bare å banke på.

– Det befant seg tre rumenske kvinner i leiligheten. Da de tok frem leiekontrakten for leiligheten, så vi at de hadde en annen leiekontrakt også – på nok en leilighet i samme gate. Vi fant ingen på denne adressen, men mistenker at det har skjedd prostitusjonsvirksomhet i to leiligheter i dette området, sier etterforskeren.

Den rumenske kvinnen som hadde inngått leiekontraktene var ikke til stede da politifolkene ankom.

Les også: Omkamp i Høyre for å beholde sexkjøploven

Avviste hallikvirksomhet

– Kvinnene i leiligheten fortalte at hun hadde dratt hjem til en syk far i Romania, og at de var venninnene hennes. I leiekontrakten var det oppført en adresse i Bergen, som vi har gjort undersøkelser rundt, sier politimannen, og legger til:

– De prostituerte i leiligheten avviste at noen har tjent penger på virksomheten deres, men vi etterforsker saken fortsatt.

For noen uker siden avdekket «Pimpit» at det skjedde prostitusjonsvirksomhet fra en leilighet på Øya også.

– Der var det en student som hadde leid ut leiligheten sin for en kort periode. Etter at hun hadde flyttet ut, ble den brukt til prostitusjonsvirksomhet i tre dager før vi oppdaget det på dag tre, sier etterforskeren.

I likhet med utleierne på Solsiden avsluttet studenten utleieforholdet umiddelbart når politiet varslet om prostitusjonsvirksomheten. Når «Pimpit» kommer over leiligheter med prostituerte, sender de rekommanderte brev til huseierne hvor de gjøres oppmerksomme på prostitusjonsvirksomheten. Det advares samtidig mot at de som utleiere kan bli straffet for hallikvirksomhet om leieforholdet ikke avsluttes.

I starten av april hadde politiet i Trondheim registrert 61 anmeldelser for sexkjøp så langt i år.

Den kvinnelige studenten leide ut til en 25-åring som sa hun var webdesigner. Allerede dagen etter ringte hun politiet fordi hun mistenkte prostitusjon. Selv bor hun i naboleiligheten. Foto: VEGARD EGGEN
Her driver en av politimennene i «Pimpit» spaning ved et hotell i Trondheim. Han bruker kikkhullet i døra. Bildet er fra en tidligere reportasje. Foto: Glen Musk
Rester i matskapet: Matolje, speltmel og hurtigmat av utenlandske merker sto igjen i matskapet da kvinnene pakket og dro. Foto: privat
Dette brevet fikk utleieren fra politiet, med beskjed om at de hun hadde leid ut til brukte leiligheten til prostitusjon, og at det var hennes ansvar å få slutt på leieforholdet.