Skiklubben mener dette er et tegn på at planene har økt tilslutning.

Daglig leder Gry Haug Binde i Trondhjems Skiklub mener det har vært for mye fokus på at en håndfull personer har meldt seg ut som følge av striden i Bymarka, det gjelder blant annet KrFs Geirmund Lykke som har flagget dette standpunktet.

– Dette gir ikke et riktig bilde av situasjonen. Vi har tvert imot hatt en økning av medlemsmassen på 394 medlemmer det siste året – fra 5956 i 2013 til 6350 i fjor. Jeg vil tro dette er et resultat av det arbeidet vi har gjort totalt –også det som gjøres med vinterparken. Det er vel ingen som er ihuga motstandere av Gråkallen Vinterpark som melder seg inn, resonnerer Gry Haug Binde.

Les også: Vinterparken - en kamp om Bymarka

Les også: Folkehelse på grønn resept

Puritanere mot barnefamilier

– Jeg hører stadig om flere som melder seg inn på grunn av Vinterparken, helst yngre familiefolk, sier Ingar Hynne, en av mange trondhjemmere som har engasjert seg sterkt på ja-siden i debatten.

– Debatten minner meg mye om debatten rundt byggingen av Elgsethytta og Gråkall-trekket i 1957-58, og ikke minst da veien til Elgsethytta ble bygd på 70-tallet. Det er det puritanske friluftsliv mot de som vil tilrettelegge for mer bruk av marka til friluftsglede blant unge og barnefamilier, mener Hynne.

Naturlige løyper

Trondhjems Skiklub, NTNUI og Sportsklubben Freidig står bak planene.

Gråkallen Vinterpark planlegges som et bynært rekrutteringsanlegg. Det blir nedfarter med varierende vanskelighetsgrad.

– Det blir adkomst både fra Litlgråkallen og Fjellseter. Vi vil benytte oss av naturlige renner som har vært brukt før i området –Udbyeløypa, Nordrenna, Rustadrenna og Instruktørbakken, sier Haug Binde.

Selskap ikke stiftet

Gråkallen Vinterpark skal organiseres i et eget aksjeselskap, eid av de tre klubbene. Tidligere ble det sagt at Gråkallen Vinterpark AS skulle etableres i løpet av året. Men dette er ikke skjedd. Det er heller ikke så langt ansatt prosjektleder som skal være den som står for detaljplanlegging, prosjektering og etter hvert en utbygging.

– Selskapet er ikke stiftet, men vi er klar til å trykke på knappen. For øyeblikket holder vi på med å sikre finansieringsmidler, sier Gry Haug Binde.

Driften skal være selvfinansierende uten årlige tilskudd fra Trondheim kommune. Det er opplyst tidligere at Gråkallen Vinterpark AS skal være et ikke-kommersielt selskap. Investeringskostnadene planlegges som et spleiselag med offentlige investeringstilskudd (Trondheim kommune 15-18 millioner kroner), spillemidler (17-18 millioner), banklån (20-25 millioner) og private midler.

Les også: Bymarka – stor som liten – lita som stor

På bordet til statsråden

På grunn av innvirkningen en utbygging kan få for naturmangfoldet i Bymarka, friluftslivet og for forvaltningen av vannet i Kobberdammen og Ilavassdraget, har Fylkesmannen fremmet innsigelse mot planene. Etter at man ikke kom frem til enighet ved megling, er innsigelsessaken havnet på bordet til statsråden i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det betyr at det trolig må gjennomføres en befaring i Bymarka til våren når snøen er borte før det blir tatt en avgjørelse i departementet. Dette kan få betydning for fremdriften, blant annet i forhold til skogrydding og annet forberedende arbeid.

– Men fortsatt holder vi fast på at anlegget kan realiseres vinteren 2016/2017, sier Gry Haug Binde.

Må hogges 1000 kubikk

Motstandere av vinterparken peker på at den vil berøre et område på mer enn 2000 mål. Dette blir tilbakevist av de som arbeider med planene.

Det totale reguleringsområdet er riktignok på 2082 mål, men vinterparken utgjør bare 800 mål av dette.

– 300 mål blir heisområder og prepareres som skibakker. 500 mål bruker vi ikke. 135 mål er myrområder. Det som gjenstår av storskog er derfor bare 45 dekar. Det betyr at det ifølge skogforvalteren i Trondheim kommune må hogges ca. 1000 kubikk med tømmer for å legge til rette for vinterparken, opplyser Ola Aalde, som har tegnet forprosjekt til Gråkallen Vinterpark. Dette er omtrent den samme mengden skog som årlig tas ut i Bymarka.

Dessuten blir 170 mål fra Vintervannskleiva tilbakeført til naturlig terreng igjen etter å ha vært alpinanlegg i en årrekke.

I vår grafikk i Adresseavisen fredag, gikk det frem at det planlegges en parkeringsplass for 450 p-plasser. Dette er ikke riktig. Tilveksten på p-plasser direkte knyttet til vinterparken er på 240 plasser.

Gry Haug Binde planer om bynært alpinsenter Foto: Nils H. Toldnes
Gry Haug Binde i Trondhjems Skiklub får nye medlemmer. Hun mener det delvis kan tolkes som en støtte til planene om vinterpark ved Gråkallen. Foto: Nils H. Toldnes