Slik skal KrF endre den norske integreringspolitikken, og få motivert norske kommuner til å strekke seg lenger til å bosette og integrere flyktninger som i dag venter på asylmottak.

Landsmøtet vedtok lørdag formiddag en resolusjon som skal sørge for å skyte fart i utplasseringen av flyktninger. Rundt om i norske mottak sitter det i dag om lag 5000 flyktninger som venter på å bli bosatt i en norsk kommune. Dette arbeidet har tatt tid fordi en rekke kommuner kvier seg for å ta på seg større forpliktelser med bosetting og integrering.

Større sjanser for å lykkes

KrF mener at dersom staten pålegges finansiering av dette vil det bli lettere å utplassere disse i lokalsamfunnene. KrF mener at jo raskere de kan bosette seg i en kommune, jo raskere kan de komme inn i opplæring og arbeid.

– Da er sjansen for å lykkes med en god integreringsprosess større. Denne gruppen mennesker har et sterkt ønske om å komme i gang med livet sitt igjen. Den muligheten bør vi bli flinkere til å gi dem, heter det i uttalelsen.

100 000 mer per hode

KrF har ikke oversikt over de totale utgiftene staten vil få dersom ansvaret for bosetting og integrering i sin helhet skal dekkes over statsbudsjettet. Men bystyrerepresentant i Trondheim, Espen Agøy Hegge (KrF), sier tall de har mottatt fra rådmannen i Trondheim viser at tilskuddet per flyktning må økes med 100 000 kroner over en femårsperiode.

– I dag får kommuner som tar imot flyktninger 700 000 kroner per flyktning i statlige tilskudd over en periode på fem år. Trondheim har sagt ja til å ta imot 425 flyktninger i år etter at bystyret sist uke åpnet for å ta sin andel av de 5000 som sitter i mottak. Det betyr at dersom staten øker tilskuddet opp til 800 000 kroner per flyktning, så vil statens bidrag dekke utgiftene kommunene har, sier Agøy Hegge.

Flinkere til å informere

KrF vil forhindre at kommunene blir en flaskehals for at Norge skal klare å motta og integrere mennesker i nød.

– Staten må bli flinkere til å informere om de økonomiske ordninger som følger med, særlig de tilskuddene som gjelder personer med helseutfordringer, heter det i resolusjonen fra landsmøtet.

Introduksjonsjobb

I uttalelsen går KrF inn for en helt ny ordning for å få innvandrere ut i arbeidslivet. Ifølge partiet skal det innføres en ordning med introduksjonsjobber der bedrifter og frivillige organisasjoner kan gi arbeid til innvandrere i inntil to år, med lønnstilskudd fra staten.

– Samtidig forplikter bedriften eller organisasjonen seg til å bistå med språkopplæring i forbindelse med arbeidet. Dette vil være en utvidelse av introduksjonsprogrammets ordning med praksis på arbeidsplass, heter det i vedtaket fra KrFs landsmøte.

Rett til barnehage

I tillegg vil KrF sørge for at barnehageloven må endres, slik at barn som bor i asylmottak også skal ha rett til barnehageplass på lik linje med andre barn. I uttalelsen heter det at barn som lever i mottak er i risikosonen for å få helseproblemer.

– Barnehage er et viktig tiltak for å gi de en best mulig hverdag uansett om de skal bli i Norge eller ikke. Derfor bør loven endres, slik at barn av asylsøkere har rett til barnehageplass på lik linje med andre barn, sier KrF i vedtaket fra sitt landsmøte i Trondheim.

LES OGSÅ (PLUSS): Geirmund Lykke anbefaler samarbeid med Ap