For to år siden vedtok landsmøte i KrF, med to stemmers overvekt, at Stortinget kunne bruke tvang for å få gjennomført kommunesammenslåinger. Denne programformuleringen, som partiets stortingsrepresentanter er innvalgt på, gjelder fortsatt. Men uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet lørdag tolkes til at KrF er villig til å la Stortinget bruke enda mer makt enn de åpnet for tidligere.

Bedre tjenester

KrF sier samtidig i uttalelsen at gode frivillige prosesser skal være fundamentet i kommunereformen, men slår fast at én kommune ikke skal kunne blokkere for gode løsninger uten at Stortinget griper inn i sluttfasen av reformen. Målet med reformen er bedre tjenester overfor befolkningen og økt folkestyre.

Demokratireform

KrF krever at kommunereformen må være en reell demokratireform, ikke en sentraliseringsreform. Det er derfor tvingende nødvendig at flere oppgaver må flyttes til regionalt nivå fra staten, fylkesmennene, direktorater og departementer. KrF vil ha et folkevalgt regionalt nivå, men med mye større slagkraft enn dagens fylkeskommuner.

– Det er stort behov for å demokratisere en del beslutninger som i dag tas av byråkratiet i regionale statlige enheter. De nye regionene må være store nok til at spesialisthelsetjenesten og ulike statlige inndelinger kan legges inn under disse, heter det i resolusjonen landsmøtet vedtok lørdag kveld.