Bjørnen ble skutt 9. september ved Berglia i Sørli. Den unge hannbjørnen skal ha blitt skutt da den angrep en saueflokk.

I dag sendte politiet ved politiadvokat Amund Sand ut en pressemelding om saken.

Her er pressemeldingen

«Politiet har etterforsket saken og personen som skjøt bjørnen har hatt status som mistenkt. Etterforskningen har vært rettet i forhold til naturmangfoldslovens bestemmelser om nødverge ved direkte angrep på husdyr.

Etter de opplysninger som har kommet frem under etterforskningen ble bjørnen skutt i forbindelse med at den angrep en flokk sauer på stedet. Det ble avfyrt ett skudd mot bjørnen under angrepet, og ytterligere ett skudd for å avlive dyret der det senere ble funnet liggende et lite stykke fra selve åstedet.

På grunnlag av det som er kommet frem under etterforskningen mener politiet at det ikke foreligger bevis for at grensene for lovlig nødverge ovenfor husdyr er overskredet. Saken er derfor henlagt fordi intet straffbart forhold er bevist».

Andre gang han felte bjørn

Bjørnen ble skutt på ca. 30 meters hold innenfor et strømførende gjerde om morgenen 9. september, omtrent klokken 08.15. I samme område var 15 sauer tatt av bjørn de siste dagene. Gjerdet er ikke av den typen som skal holde rovdyr ute.

Fellingen ble gjort uten at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag hadde utstedt fellingstillatelse. Det ble derfor innledet etterforskning. Konklusjonen er altså at mannen ikke gjorde noe galt.

Namdalsavisa skriver at det var andre gang sauegjeteren felte bjørn i nødverge.

Bjørnefellingen i Lierne i september var ikke straffbar, konkluderer politet, som har henlagt saken. Her er Jørn Ove Totland (til venstre) og Joar Kløvjan fra Lierne lensmannskontor ved gården i Inderdalen der bjørnen ble felt. Foto: Bjørn Erik Øvrelid