Politiets teori er at de omtrent 70 dyrene, som ble funnet døde på en gård på Jøa i Fosnes kommune, døde som følge av mangel på mat og drikke. De mener at dyrene var uten mat og drikke i en lengre periode.

Nå opplyser politiet i Nord-Trøndelag at bonden vil bli siktet for grov overtredelse av dyrevelferdsloven. Siktelsen er ikke formelt utarbeidet ennå, men det vil skje i løpet av uka.

- Det er en bestemmelse som kan straffes med fengsel inntil tre år, opplyser politiadvokat Amund Sand til adressa.no.

KOMMENTAR: Når ingen hører de desperate skrikene, må vi spørre oss hva som er galt

Erkjenner straffskyld

Bonden har i avhør innrømmet de faktiske forholdene og erkjent straffskyld for det som har skjedd.

Sand opplyser at Mattilsynet vil foreta en opprydning på åstedet i morgen. Politiet skal før og under opprydningen sikre illustrasjoner og filmopptak fra åstedet.

- Det primære i morgen er å foreta opprydningen. Vi håper i den forbindelse at vi kan fastslå det eksakte antall dyr som døde i fjøset, sier politiadvokaten.

Sperret av

Andre spørsmål politiet håper å få svar på når åstedet og dyrene ryddes og undersøkes, er hvor lenge dyrene har ligget døde og hvor lenge lidelsene skal ha pågått - tidsrommet fra når dyrene ikke fikk mat og drikke til de døde.

- Det er en komplisert oppgave å finne et sikkert svar på det. Utfra tilstandene på kadavrene kan vi få en noen lunde svar, sier Sand.

Foreløpig er driftsbygningen og området rundt gården sperret av. Det vil være avsperret til de er ferdig med oppryddingen og etterforskningen på stedet er avsluttet.