Her er indeksen for skogbrannfare i Nord-Trøndelag i helga. Alle tall over 40 tilsvarer meget stor skogbrannfare. Foto: Skjermdump fra yr.no

Helikopteret som lørdag ble brukt til å slukke en skogbrann i Namdalseid blir nå midlertidig flyttet til Værnes. Dette på grunn av den enorme skogbrannfaren som preger Nord-Trøndelag og fylkene nordover.

Brukes om sommeren

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som disponerer helikopteret. I sommermånedene er det vanligvis stasjonert på Torp.

Helikopteret skulle i helgen delta på en større beredskapsøvelse i Buskerud, men ble altså omdirigert på lørdag.

Enorm skogbrannfare

- Nå skal det ikke mer til enn glør fra sigarettstumper eller bruk av engangsgriller i naturen for å starte en skogbrann. Vi ber innstendig om at folk fra Nord-Trøndelag og nordover nå viser stor aktsomhet, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB i en pressemelding.

Han gjentar dermed oppfordringen som politiet i samme fylke kom med i mai.

- Det er knusktørt og det skal så utrolig lite til før det går over styr. Det er brennbart materiale overalt, uttalte operasjonsleder Inge Jørstad i Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Lørdagens brann i Namdalseid startet antakeligvis som følge av et lynnedslag.

Faren reduseres

Yr.no har på sine nettsider en skogbrannindeks der de vurderer faren for skogbrann i de ulike fylkene i Norge. Alle tall over 20 tilsvarer skogbrannfare, og i Meråker var indeksen for helga oppe i 122.

Namsskogan var nest høyest med 90. Dette kommer i kategorien meget stor fare for skogbrann.

Søndag og mandag ventes det imidlertid en del regn, og dermed reduseres faren en god del. Da er faren størst i Namsskogan med en indeks på 39.

Aller størst er skogbrannfaren i Målselv i Troms. Uten nedbør i helga vil de nå et tall på 181 på mandag.