- Brannvesenet blir ikke brukt til å bare slukke brann. De er blitt en stadig viktigere ressurs ved redning og ulykker. Det ser du ved stormene som har herjet. Brannvesenet er de første til å rykke ut, sier Petter Almklov, en av forskerne bak rapporten.

KS (tidligere Kommunenes Sentralforbund) ga NTNU Samfunnsforskning AS og Norges branntekniske laboratorium (Sintef NBL) i oppgave å se på hvordan fremtidens brannvesen bør organiseres. Under arbeidet med rapporten ble blant annet femten personer innen brannvesenet i Norge intervjuet, de fleste av dem brannsjefer.

Har fått flere oppgaver

Rapporten peker på at brannvesenet har fått og vil få enda flere oppgaver å hanskes med i fremtiden.

Forsvaret, Heimevernet og andre organisasjoner hadde tidligere en større rolle i forbindelse med store hendelser. Stadig mer av arbeidet er blitt lagt over til brann- og redningstjenestene. Samtidig forventer man at behovet for redning vil kunne øke her i landet som følge av ekstremvær og store transportulykker.

- Det er vanskelig å tilpasse seg uten å gjøre endringer i måten brannvesenet er bygget opp på. Det bør være et langsiktig mål om større enheter i brannvesenet. I første omgang bør man slå sammen de aller minste, sier Almklov.

Flere av brannvesenene i Trøndelag har gått i lag og opprettet interkommunale brannvesen. I dag finnes det totalt 23 brannvesen i Nord- og Sør-Trøndelag.

- Størrelsesmessig bør man kanskje nærme seg enheter på størrelse med fylker eller større, sier Almklov.

- Du er ikke redd for at det blir større avstand mellom brannvesen og personene de skal hjelpe?

- Brannvesenet har krav om utrykningstid og den bør beholdes. Selv om hvert enkelt brannvesen blir større, trenger de fortsatt å ha flere brannstasjoner. Det handler om å slå sammen det administrative, og ha en god ekspertise innenfor hvert enkelt brannvesen.

For lite spesialkompetanse

- Dagens organisering fører til store forskjeller i størrelsen på hvert enkelt brannvesen. I teorien skal brannvesenene være i stand til å gjøre mye av det samme, men mange små brannvesen har for lite spesialkompetanse til å håndtere større hendelser, mener Almklov.

- Store hendelser er meget krevende på ledernivå. Det krever erfaring med koordinering innad i brannvesenet og samkjøring med andre nødetater og samarbeidspartnere.

Gjennom dagens kommunale organisering påpeker Almklov at det er store variasjoner i hvilke rammebetingelser hvert enkelt brannvesen forholder seg til.

Ett brannvesen i Namdal?

Brannsjef Roger Bratland i Leka og Vikna forteller at en arbeidsgruppe nettopp er ferdig med å utrede muligheten for en sammenslåing av elleve brannvesen i Namdalen.

- Det er både pluss og minus ved en sammenslåing. Jeg tror ikke det nødvendigvis er slik at beredskapen er dårligere blant de mindre brannvesenene. Og det blir heller ikke billigere for de respektive kommunene ved å samarbeide om brannberedskap.

Over nyttår skal utredningen opp til politisk behandling i de elleve kommunene i Namdalen.

- Kunne blitt kritisk

Sintef-rapporten viser også til at det er ventet mer ekstremvær og påfølgende naturkatastrofer. I slike tilfeller er samfunnet svært avhengig av kritisk infrastruktur som telekommunikasjon, drikkevann og stabil forsyning av elektrisitet.

brannvesenene i Vikna og Leka opplevde å miste kommunikasjonssystemene sine i henholdsvis «Hilde» i år og «Dagmar» og «Berit» i 2011.

- Vi er ikke mer robuste enn at når kommunikasjonslinjene våre faller ut, da blir vi rett og slett for sårbare. Dersom noe hadde skjedd kunne det blitt en svært kritisk situasjon, sier Bratland.

Han tror flere brannvesen opplever dette, og at flere vil skaffe seg alternative måter å kommunisere med omverden på.

- Vi kjøpte satellitt-telefon i Leka etter stormene «Dagmar» og «Berit» i 2011. Etter det som skjedde i Vikna under «Hilde» vil vi trolig gå til anskaffelse av satellitt-telefon her også. Med satellitt-telefon kan vi i alle fall kommunisere med politi og ambulanse, sier brannsjefen.

Han mener det er nødvendig inntil det nye nødnettet skal være oppe innen utgangen av 2014.

Disse brannmennene satt oppå et garasjetak som var i ferd med å bli revet av på Brøset i Trondheim under «Ivar». Foto: MORTEN ANTONSEN
Taket på Statoil Sistrada på Frøya fikk store skader under den siste stormen. Brannvesenet dro til stedet for å bistå. Foto: FRANK LERVIK
Under uværet «Ivar» rykket brannvesenet ut på en veltet henger på Verdalsbrua. Foto: LEIF ARNE HOLME