Hysnes Helsefort ble etablert i 2010 for å tilby rehabilitering til personer som står utenfor arbeid på grunn av ulike helseplager. Ti prosent av prosjektmidlene har gått til forskning og evaluering. En hovedmålsetting har vært å finne ut hva som er virkningsfullt for å få folk tilbake i jobb. Nå er resultatene klare.

Vellykket, men ute av stand til å vise det (Kronikk, PLUSS)

Klar positiv effekt

Hysnes Helsefort tilbød to ulike programmer, et kort på fire pluss fire dager og et langt opphold på tre og en halv uke. Forskerne sammenlignet de to programmene med et poliklinisk rehabiliteringsprogram ved St. Olavs Hospital. Resultatene viste at det korte programmet hadde omtrent samme effekt som det polikliniske tilbudet ved sykehuset. Opplegget som varte i tre og en halv uke hadde imidlertid et klart bedre resultat. Effekten ble målt i ett år etter oppholdet på helsefortet.

«Forskerne sammenlignet de to programmene med et poliklinisk rehabiliteringsprogram ved St. Olavs Hospital.»

- Forskningen viste at de som gjennomførte det lange programmet hadde en betraktelig nedgang i sykefravær, sier Marius Fimland ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU. Fimland er prosjektleder for effektstudien.

Mister et laboratorium

Fimland beklager sterkt at Hysnes Helsefort legges ned.

- Fra et forskningssynspunkt er det veldig synd. Hysnes har vært et forskningslaboratorium for å finne ut hva som hjelper for å få sykemeldte tilbake i arbeid. Dette «laboratoriet» er bygd opp siden 2010, og det er leit at denne arenaen for forskning på et viktig område går tapt. I 30 år har Norge drevet med rehabiliteringssenter for å få sykemeldte tilbake i arbeid. Dette er første gang effekten er målt med topp vitenskapelige forskningsmetoder, sier Marius Fimland.

Luftslottene som sprenges (KOMMENTAR, PLUSS)

Helsefortet er et prosjekt som ble gitt fra Helse- og omsorgsdepartementet til Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital under Stoltenberg II-regjeringen.

Støre med gladmelding til Hysnes Helsefort

Effektivt: Prosjektleder Marius Fimland og stipendiat Sigmund Gismervik har funnet at tilbudet ved Hysnes Helsefort hadde en klart bedre effekt på å tilbakeføre sykemeldte til arbeid enn et vanlig opplegg. Foto: Alexander Killingberg/Fosna-Folket
Hysnes Helsefort fikk leve i seks år. Nå håper kommunen på ny drift.