27 år gamle Nilofer Naseri og den jevngamle ektemannen bodde ikke på samme adresse da hun ble drept. Ektemannen ble pågrepet like etter drapet skjedde og er siktet for forsettlig drap.

- Når en utlending som oppholder seg i Norge blir dømt for drap, så vil vi måtte vurdere om personen skal utvises fra Norge. En slik utvisning vil medføre at vedkommende må forlate Norge og ikke kan reise inn igjen i Schengen-området for den perioden innreiseforbudet varer. Om det blir en utvisning vil bero på den konkret vurdering av omstendighetene i saken, sier seniorrådgiver Rolf Henry Anthonisen i Oppholdsavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Han understreker at han kun kan uttale seg på generelt grunnlag.

Giftet seg i 2009

Faren til drapsofferet kom fra Kabul i Afghanistan til Norge i 2000. To år senere fikk han innvilget familiegjenforening, og da kunne kone og deres sju barn komme til Norge. To av de eldste brødrene kom på et senere tidspunkt.

Konstituert politimester Marit Fostervold opplyser at den drapssiktede mannen kom til landet i 2011. Da var han allerede gift med den nå drepte kvinnen.

- De giftet seg i 2009 i Afghanistan. Så ble han innvilget midlertidig oppholdstillatelse i 2011. Det betyr at han har måttet søke om videre midlertidig oppholdstillatelse hvert andre år, sier Fostervold.

- Kan det ha vært et motiv at siktede kunne stå i fare for å miste oppholdstillatelsen dersom det ble skilsmisse?

- Vi etterforsker bredt, også med tanke på motiv. Men bakgrunnen for oppholdet hans i Norge er giftermålet, sier Fostervold.

Bodde i nærheten

27-åringen fikk voldsalarm i august i år etter å ha fått trusler fra ektemannen. Hun ønsket skilsmisse. Hun hadde levert anmeldelse for trusler til Melhus lensmannskontor samme dag som hun ble drept.

De har et felles barn på to år. Ektemannen bodde i en bolig i nærheten av drapsofferet ifølge politiadvokat Kornelia Lykke.

Seniorrådgiver Anthonisen i UDI opplyser at en ektefelle må ha hatt oppholdstillatelse i Norge i tre år for å kunne få permanent opphold. Ektefellen kom til Norge gjennom familieinnvandring med ektefelle.

- Kan man søke om familiegjenforening hvis man er skilt, men har felles barn?

- En skilt ektefelle kan søke om familiegjenforening med felles barn. For å kunne få oppholdstillatelse på dette grunnlaget må den som søker ha samværsrett og faktisk samvær av et visst omfang med barna, eller så må barna bo sammen med den som søker og den av foreldrene som har opphold i Norge må ha samværsrett og faktisk samvær av et visst omfang med barna. Med et visst omfang menes normalt annenhver helg, en ettermiddag i uka, jul eller påske samt fjorten dager i sommerferien, opplyser Anthonisen.

Ukjent motiv: Konstituert politimester Marit Fostervold og assisterende stabbsjef Torkjel Rendal etterforsker flere mulige motiv i drapssaken i Melhus. Foto: Morten Antonsen