Denne vinteren har det vært flere tilfeller av ungdom som har blitt observert kjørende på islagte innsjøer. Politiet anmeldte to personer som kjørte på Liavatnet i Frosta. Adresseavisen avslørte at ungdommer kjørte i 200 kilometer i timen på innlandsfjorden Botn i Rissa.

Grønt lys fra kommune og politi

I henhold til lov om «motorferdsel i utmark og vassdrag» er kjøring på islagt vann ulovlig. Nå har organisasjonen Kjør for Livet engasjert seg i saken, og daglig leder Knut Ove Børseth, kan nå avsløre at de har fått i stand en isbane.

- Vi har fått tillatelse av Røros kommune og lørdag åpner vi isbanen på Rambergsjøen, sier den tidligere europamesteren i rallycross fornøyd.

Børseth og hans kolleger i Kjør for livet har jobbet intensivt med å få på plass en isbane, noe som har manglet i Midt-Norge denne sesongen.

- Skal man få til noe sånt, må det gjøres skikkelig. Det må gjøres dialog med politi, kommune og grunneiere, sier Børseth.

Åpen bane i én måned

Lensmann Ulf Ivan Vintervold håper den nye isbanen kan være et godt tilbud til unge trafikanter. Han skriver i attesten at han håper det kan virke forebyggende og gi økt trafikksikkerhet blant en utsatt gruppe.

- Jeg er glad for at alle involverte parter har vært positive, og nå gleder vi oss til å kunne holde banen åpen i en måned, sier Børseth.

Transportfag-elever ved Røros videregående skole får mulighet til å glattkjøre med tyngre kjøretøy, mens nødetatene kan få øve seg på å kjøre utrykning på vanskelige forhold.

- Ungdom som vil kjøre skal ikke bare rase fra seg, men få et sikkerhets- og trafikalt opplæringskurs. All aktivitet på banen er det Kjør for livet som står ansvarlig for, og de som vil bruke banen må følge våre teamregler, forklarer Børseth.

Det vil til enhver tid være veiledere og kursholdere på Rambergsjøen som ligger noen kilometer sørøst for Røros sentrum.

- Denne uka har vi brøytet en 2,4 kilometer lang bane som er mellom 20 og 30 meter bred. Det blir en trygg og god arena for å lære seg å håndtere bilen på en fornuftig måte, sier Børseth.

Isbanen i Røros blir prøvekjørt før den store åpningen lørdag. Foto: kjør for livet
Dette kartet viser løypa som er laget på Rambergsjøen. Foto: KJØR FOR LIVET
To menn kjørte på Liavatnet tidligere i vinter. Nå har Kjør for Livet klart å etablere en isbane i Midt-Norge. Foto: adressa.no-tipser