Montører fra Statens vegvesen var fredag på plass i Svemarka for å kontrollere monteringen av de nye fotoboksene som er satt opp etter at de ble skutt med hagle på nyttårsaften.

- Det meste er på plass for at fotoboksene vil bli tatt i bruk. I løpet av ettermiddagen eller kvelden vil fotoboksene bli tatt i bruk, sier senioringeniør Ruth Myklebust ved Statens vegvesen i Midt-Norge.

Hun kan ikke tidfeste nøyaktig når de blir tatt i bruk, men det vil skje før midnatt.

Har sjekket fotoboksene

De nye fotoboksene har stått ferdig montert i veikanten i noen dager, men kan først tas i bruk i dag fordi det må gjennomføres en rekke kontroller av utstyret.

- Det er en del krav for at målingene skal fungere som bevis i retten, og man må ha en del dokumentasjon og sertifiseringer som bekrefter at utstyret er montert på rett måte, sier Myklebust.

Mange råkjørere på strekningen

Hun forteller at de målte gjennomsnittshastigheten til bilistene på strekningen mellom Svemarka og Vordal før de bestemte at de ville sette opp fotobokser. Dette, i tillegg til mange ulykker førte til at de besluttet å sette opp fotoboksene.

- Målingen viste at bilistene kjørte i snitt sju-åtte kilometer i timen over fartsgrensen på strekningen, sier hun.

På strekningen er fartsgrensen 70 kilometer i timen.

- Vi vet jo at det er en klar sammenheng mellom fart og ulykker, legger hun til.

Skader for 470 000 kroner

Hærverket på de to fotoboksene som ble skutt vil koste 470 000 kroner å erstatte. Fotoboksene var nesten klare til bruk da haglskuddene falt.

Myklebust opplyser at de har anmeldt hærverket til politiet.

Ved 11-tiden fredag var Statens vegvesen i Svemarka for å ta en siste sjekk av fotoboksene som blir tatt i bruk fredag. Foto: Erling Skjervold