Da rettsaken mot den polske 43-åringen startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag nektet han straffskyld for de fire punktene han var tiltalt for.

Han var tiltalt for å ha påkjørt en 68 år gammel mann ved Leinstrand 31. oktober i 2013. Mannen som ble påkjørt omkom umiddelbart etter påkjørselen.

45 dagers fengsel

Punktene mannen var tiltalt for var uaktsom kjøring, for at han stakk fra stedet uten å ha varslet politiet, for at han skal ha kjørt med falsk førerkort og for at han ikke hadde gyldig førerkort da ulykken skjedde.

I tingretten ble 43-åringen dømt til 45 dagers ubetinget fengsel for alle disse forholdene. I tillegg ble han fratatt førerretten «for alltid». Han må også betale 10 000 i sakskostnader.

I retten forklarte mannen at han selv var overbevist om at han hadde kjørt på et dyr etter påkjørselen.

Mannen opplyste selv i retten at han stoppet opp, uten at han kunne se dyret han angivelig hadde kjørt på.

Det var ingen vitner til selve ulykken, fremgår det i dommen.

- Kjørte uaktsomt

Retten mener 43-åringen kjørte uaktsomt fordi han umulig kan ha avpasset farten etter siktforholdene på stedet. Kvelden ulykken skjedde var det mørkt, været var dårlig og asfalten var våt, med den følgen at sikten var heller dårlig, ifølge dommen.

Retten bemerker seg at det var et gårdstun med flere avkjørsler langs veien ved ulykkesstedet. Derfor mener retten at tiltalte hadde grunn til å regne med at det kunne befinne seg folk langs vegen.

- En oppmerksom fører ville etter tingrettens oppfatning ha oppdaget ham (avdøde - journ.anm.) tidsnok til å kunne bremse foran han og dermed avverge en slik kraftig påkjørsel, heter det i dommen.

Vitne varslet politi

Retten mener også 43-åringen burde ha gått tilbake til kollisjonsstedet, for å se om det befant seg noen der - enten det var et dyr eller menneske.

43-åringen forklarte overfor retten at han stoppet om etter påkjørselen, men at han bare så seg tilbake.

Retten mener også at 43-åringens forklaring om at han kjørte på et dyr, ikke er en unnskyldning for at han ikke varslet politiet.

Tingretten påpeker også at mannen aldri gjorde noe for å kontakte politiet etter påkjørselen, til tross for at politiet hadde gått offentlig ut for å motta tips om påkjørselen. Mannen ble pågrepet som følge av et vitne fulgte etter bilen til tiltalte og samtidig varslet politiet.

Falskt førerkort

43-åringen ble også dømt for å ha kjørt med falsk førerkort og for at han ikke hadde gyldig førerkort da ulykken skjedde.

Ifølge dommen viste mannen frem et polsk førerkort, som var falsk.

Mannen har heller aldri hatt noen førerrett i hverken Norge eller Polen, går det frem av dommen.

Tingrettens vurdering er at 43-åringen forsto at førerkortet han hadde fått var forfalsket.

Ifølge mannens forsvarer, Tore Angen, tok hans klient betekningstid etter han fikk forkynt dommen.

- Det er ikke bestemt ennå om han vil anke, opplyser advokaten til adressa.no.