Beslaget på bordet ble gjort under aksjonsdagen i Trondheim.

I løpet av våren førte etterforskningen i Operasjon Gilde (se faktaboks) til flere store beslag av dopingmidler. Mengden materiale som politiet har skaffet seg kontroll over, byr nå på nye utfordringer.

- Vi har tatt så store beslag at det gir en del kapasitetsutfordringer i forhold til å analysere alt. Det tar lengre tid enn vi har tenkt oss, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Politiet har også tatt mengder av dokumenter, flere titalls datamaskiner, kontanter og noen våpen.

Over hele Norge

Opprullingen av norske nettverk av dopingselgere- og kjøpere har pågått siden 1. desember 2011. I tidsrommet fra etterforskningen ble påbegynt i Trondheim, har saken vokst seg langt større enn det politiet så for seg. Med pågripelser i sommer er det nå 65 siktede, både menn og kvinner.

Politiet mener de har avdekket en organisert, kriminell gruppe med hovedsete i Trondheim. En liten kjerne menn med tilhold i byen, regnes som sentrale i dopingtrafikken. Men de 65 siktede i saken er spredt utover hele Norge.

Totalt har det vært pågripelser eller ransakinger i 14 politidistrikt, fra Agder i sør til Salten i nord.

Jakter dopingmillioner

I jakten på pengene fra dopingsalget, ser politiet nå også utenfor landets grenser.

– Det er en virksomhet som går over hele Norge og også ut av landet. Dopingsalg gir tilgang til stor økonomisk gevinst, sier politiadvokat Per Martin Utkilen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Etterforskerne mener å ha identifisert en organisert, kriminell gruppe med hovedsete i byen. For å spore omsetningen av dopingmidler har de innhentet informasjon fra over 450 bankkonti.

– En sentral del av etterforskningen er å finne pengene og avdekke hvor mye det er. Det dreier seg om store beløp, sier Utkilen.

50 000 tabletter

Da 100 polititjenestemenn slo til mot flere adresser i Trondheim 15. feburar, ble det beslaglagt både flytende doping og midler i pilleform. Det er imidlertid utenfor Midt-Norge at politiets største beslag har skjedd.

  • I april slo tjenestemenn til mot et lokale på østlands-området. Der ble det gjort et stort beslag. Politiet fant en mengde flytende doping og hele 50 000 piller.

  • I juni ble etterforskerne ledet til et bolighus på Romerike. I et rom, som eieren leide ut til en kjenning, var det etablert en dopingfabrikk. Det ble funnet 700 hetteglass med flytende doping, sirlig stablet etter type, i huset. De to mennene ble begge varetektsfengslet i Trondheim, men er nå løslatt.

Gateverdien på disse kjempebeslagene skal være på mange hundre tusen kroner.

En av de største sakene

Operasjon Gilde er en av de største sakene Sør-Trøndelag politidistrikt har håndtert noensinne. Etterforskningen har vært så ressurskrevende at man søkte om en ekstrabevilling. Den ble innvilget av samordningsorganet og politidistriktet fikk overført 3,5 millioner kroner ekstra for å knekke dopingnettverkene.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

Rundt førti tjenestemenn har vært involvert i saken i løpet av de første 8-9 månedene. Tiden fremover vil brukes til bevisanalyse. Ifølge politiadvokat Utkilen er det fortsatt tjue personer som jobber på fulltid med Operasjon Gilde.

Dette bildet ble tatt i dopingfabrikken på Østlandet. Her er midlene stablet og sortert på navn.