Politiadvokat Bente Bøklepp på vei inn i et av de mange fengslingsmøtene i dopingsaken. Foto: GLEN MUSK

I løpet av våren har seks menn fra Trondheim og en mann fra Nordmøre sittet varetektsfengslet i perioder av forskjellig lengde. Fredag ble de to siste, en 27-åring og en 29-åring løslatt, etter å ha vært fengslet i nesten fem måneder.

- Min klient er lettet. Det har vært belastende for ham og han ser frem til å treffe familien, sier advokat Ole Petter Drevland til adressa.no.

- Sentrale trøndere

Drevland er forsvarer for 27-åringen. Hans klient er siktet for grovt salg av doping, for organisert kriminalitet og for grovt heleri. 29-åring er siktet etter samme bestemmelser, unntatt heleri.

SE BILDENE: Produserte dopingmidler i bolighus

Operasjon Gilde, som styres fra Trondheim, har blitt en opprulling av dopingnettverk over hele landet. 14 politidistrikt har så langt bidratt i etterforskningen.

Over 60 personer er siktet på landsbasis. De har blitt foretatt store beslag av kontantsummer, tabletter og flytende midler, i tillegg til mye pc-utstyr. Nylig ble en kroppsbygger på Østlandet avslørt med en egen dopingfabrikk i kjelleren.

- Mennene fra Trøndelag har hatt en sentral rolle i distribusjon av doping. Det er omsatt til hele landet, sier politiadvokat Bøklepp.

Politiet er også i ferd med å danne seg et bilde av pengesummene som har strømmet gjennom nettverket. Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere konkrete summer. Etter det adressa.no erfarer skal det dreie seg om millioner av kroner.

Over ti personer er siktet etter den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens 60a, som skal ramme organisert kriminalitet. For å få rettskraftige dommer må påtalemyndigheten føre bevis for hvem som har hatt hvilke roller i nettverket.

- Vi har en formening om rollene, sier politiadvokaten

Nekter straffskyld

I forrige uke ble to andre menn løslatt. Og selv om de to siste mennene slippes fri, så pågår etterforskningen fortsatt. Senest i forrige uke ble det foretatt pågripelser. Et sentralt spor har vært jakten på mulige bakmenn.

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Bøklepp.

27- og 29-åringen har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet i en massiv, koordinert politiaksjon hvor 100 tjenestemenn bidro 15. februar i år.

- Vi mener at det ikke lenger er fare for bevis, sier politiadvokaten.

27-åringen har ifølge advokaten erkjent straffskyld i forhold til enkelte punkter, men ikke til siktelsen som sådan. 29-åring nekter straffskyld.

Operasjon Gilde har blitt langt mer omfattende enn det politiet så for seg. Foto: FAKSIMILE
Viktig informasjon fra databasen til Anabolic Forums, ble beslaglagt av politiet. Foto: FAKSIMILE
En rekonstruksjon av dopingselgernes egne, slettede nettsider viser at flere av de siktede i Operasjon Gilde har solgt anabole steroider på nett siden 2005. Foto: FAKSIMILE