På 3Ts treningssenter på Sluppen er det installert overvåkningskameraer i resepsjonen, på cageball-banene, i gangen ved garderobene og flere steder inne på selve treningsstudioet.

- Nokså sjokkerte

Adressa.no er kjent med at ansatte har reagert på praksisen. Problemet er at det ikke står noe sted at de forskjellige rommene er overvåket, og at Datatilsynet ikke er varslet om overvåkningen, slik de skal etter loven.

- Jeg har snakket med noen av kundene som har trent på Sluppen og spurt om de vet at de blir filmet. Det visste de ikke. Noen ble nokså sjokkerte da de fikk høre det, sier en av 3Ts ansatte, som ønsker å være anonym.

- Rutinesvikt

Den ansatte har vært i kontakt med Datatilsynet, og reagerer på spesielt to forhold.

  • At det ikke er varslet noe sted i lokalene om at det er kameraovervåkning.

  • At overvåkningen er ikke meldt inn til Datatilsynet slik det er pålagt.

Daglig leder i 3T Produksjon, Hilde Thomassen Holck, sier at hun ikke var klar over forholdene før Adressa.no tok kontakt.

- Vi har overvåkning på alle våre sentre, men på Sluppen har skiltet om overvåkning vært nede etter at senteret ble pusset opp for en tid tilbake. Det er en rutinesvikt, og er ordnet opp etter at dere tok kontakt, sier Holck.

Hun hevder at det også har skjedd en rutinesvikt når det gjelder meldeplikten til Datatilsynet.

- Dette skal meldes inn hvert tredje år, men det har blitt avglemt, sier Holck.

- Ulovlig

Datatilsynet har ikke kjennskap til saken, men uttaler seg på et generelt grunnlag. Tilsynet er tydelig på at å overvåke rom uten å varsle kunder om det, er ulovlig.

- Er det flere innganger til rommet som overvåkes, forutsettes det at alle inngangene har et merke som forteller at området er overvåket. Kameraene må også være godt synlige i rommet, sier fagdirektør i Datatilsynet, Knut Kaspersen.

- Hvis det ikke er varslet til kundene, slik at de ikke har kunnskap om at de blir overvåket, så er dette ulovlig. Hemmelig overvåkning er forbudt å utføre av private, fortsetter han.

Beklager

Ifølge Holck er grunnen til overvåkningen at 3T ønsker å ivareta medlemmenes sikkerhet. I tillegg ønsker senteret å ha kontroll på hva som skjer i treningsrommene.

- Med nesten 40 000 medlemmer kan vi ikke garantere at alt foregår etter boka. Derfor ønsker vi å ha overvåkning. Det kan være områder som ikke er bemannet til enhver tid, sier Holck.

- Har dere fått bruk for overvåkningsmaterialet noen gang?

- Vi har hatt ett par sko-tyveri som har blitt løst. Ellers er det få problemer hvis man tar utgangspunkt i hvor mange besøkende vi har, sier Holck.

- Er dere klar over at det er ulovlig å overvåke kunder uten å varsle om det?

- Ja, det er vi. Dette er en rutinsvikt og vi beklager overfor kunder som ikke har fått beskjed om dette.

- Hvor lenge har Sluppen vært uten skilting?

- Det er jeg ikke helt sikker på, men en god stund.

Holck hevder at det ikke har kommet klager på overvåkningen fra kunder.