Tirsdag fortsatte politiet å gå gjennom nye bevis som nylig ble utlevert fra selskaper i Canada. Aktor brukte materialet til å hamre løs på en av de syv tiltalte (39). Påtalemyndigheten mener mannen var aktiv i det angivelige dopingnettverket helt frem til 2012.- Jeg har ikke medvirket i det hele tatt etter 2008. Absolutt ikke, sa mannen i retten.

Ifølge 39-åringen solgte han dopinglageret, en pillepresse og kundelistene sine til en 28-åring i 2008. Så trakk han seg helt ut av den ulovlige virksomheten.

39-åringen oppga tidligere i rettssaken at han fikk 100 000 for utstyret. Mandag endret han forklaring på dette punktet. Da oppga han beløpet til å være 400 000. Pengene skulle 28-åringen betale tilbake med en viss regelmessighet.

- Ville fraskrive meg ansvar

Aktoratet mener imidlertid ikke at det dreier seg om en gjeld for kjøp, men for leie av pillepressen. Både 39- og 28-åringen nekter. Det fikk medaktor Per Martin Utkilen til å lese fra et av 28-åringens politiavhør.- Har du kjøpt pillepressen, ble han spurt.- Nei, den tilhører 39- eller 44-åringen, svarte 28-åringen.Da 28-åringen ble konfrontert med dette i retten svarte han:- Der og da ville jeg bare fraskrive meg ansvar.44-åringen som ble nevnt, er også blant de syv tiltalte i saken. Mannen hadde pillepressen i garasjen og har erkjent at han har produsert dopingtabletter på oppdrag fra 39-, 27- og 28-åringen i nesten ti år.

Endret forklaring

Tirsdag formiddag bestemte 28-åringen seg for å endre noe av sin forklaring. Han erkjente også skyld i henhold til tiltalen, som beskriver hans involvering i dopingsalg og produksjon mellom 2008 og 2012.- I min frie forklaring sa jeg at jeg solgte meg ut for 200 000. Det var bare tull, sa 28-åringen i retten.Endringen i forklaringen fikk tingrettsdommer Rune Lium til å komme med en oppfordring til de tiltalte.- Vi har formant alle om å snakke sant. Det å bli tatt i løgn, det er det utfordringer med. Jeg gjentar formaningen.På tross av den nye erkjennelsen av skyld, bestrider hans forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, at 28-åringen har vært en del av en organisert, kriminell gruppe i Trondheim.

Høy risiko

Tidligere på tirsdag ble det lest opp fra kommunikasjonen innad i nettverket. Kommunikasjonen stammer fra de nye bevisene som ble utlevert fra Canada for litt over en uke siden.Mellom 2010 og 2011 snakker 27- og 28-åringen med å få dopingbutikken til å gå rundt, ifølge de nye e-postene. Mennene fryktet også å bli tatt av politiet i denne perioden.«Risikoen for å bli tatt er veldig mye høyere enn før», står det i en e-post.28-åringen skyldte fortsatt 39-åringen penger på dette tidspunktet. Korrespondansen viste at 39-åringen vurderte å ta pillepressen tilbake fra 28-åringen, som ikke klarte å betjene gjelden. 39-åringen nektet for at han hadde en reell plan om å begynne å produsere doping igjen.- Det var ikke et alternativ å starte igjen, og bare et pressmiddel for å få ham til å betale, sa 39-åringen.

Ble varslet av politiet

Økonomien til mennene, var blant de sentrale temaene som ble tatt opp i retten. I en får 39-åringen beskjed fra 28-åringen at det jobbes hardt med å tjene penger slik at gjelden kan betales tilbake.«Hver dag som fattig er et hardt slag i trynet. Så ser kontinuerlig på muligheter for å få systemet i gang igjen», står det i e-posten.I perioden byttet 27 og 28-åringen dekknavn en rekke ganger for å forvirre eventuelle politifolk som fulgte med. På tidspunktet da e-postene ble sendt, var det imidlertid ennå ikke åpnet etterforskning. Da nettet begynte å snøre seg sammen, og en skjult etterforskning hadde kommet i gang, klarte politiet ved en tabbe å varsle 28-åringen om at noe var i emning.En måned før Operasjon Gilde ble offentlig kjent gjennom flere politiaksjoner i Trondheim fikk 28-åringen et brev i posten med varsel om at Sør-Trøndelag politidistrikt hadde kredittsjekket ham. Til sin 27 år gamle samarbeidspartner skrev han i en e-post at han hadde litt «noia» etter å ha fått brevet.«Skal jo ikke være noe i veien, så lenge de ikke bruker 20 menn på saken da», skrev han videre i januar 2012.På denne tiden jobbet 40 etterforskere med å forberede pågripelsene i Operasjon Gilde.