- Jobben er veldig vanskelig, sier John Kviseth i Viltpatruljen.

Da han hadde vakt siste uka i april ble han oppringt av politiet med beskjed om at et rådyr var påkjørt på E6. Flere hadde sett dyret halte rundt med store skader ved Kroppanbrua.

Sammen med hunden sin følger han sporene og finner dyret raskt i et skogholt. Med et par kjappe skudd blir det hardt skadde rådyret avlivet.

Bli med på jakten i videoen over artikkelen.

Dagligdags med påkjørsler

Utenom jakta er trafikken den vanligste dødsårsaken for hjortevilt. Blant hjortevilt regnes elg, rådyr, hjort, dåhjort og villrein.

- Statistikken viser at over 7000 hjortevilt blir påkjørt og drept langs vei eller jernbane årlig. Tar man også med dyrene som kun blir skadd er vi sannsynligvis oppe i minst 10 000. I gjennomsnitt tilsvarer dette nærmere 30 dyr som blir påkjørt hver dag. Det er et vesentlig antall, og et stort problem, sier Christer Rolandsen, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina), til adressa.no. Han er også fagsjef ved hjorteviltregisteret.

Rådyr rammes hardest

Den mest utsatte viltarten er rådyret. Ifølge hjorteviltregisteret blir rundt 5000 rådyr påkjørt i året. 4000 av disse blir drept av skadene.

Årsaken er trolig at rådyret lever tettere inntil bebygde strøk.

- I en del områder er det nesten slik at  du bare trenger en stor hage så har du et rådyr som fostrer opp kalver. De befinner seg ofte i tettbygde strøk, og blir påkjørt overalt, sier Rolandsen.

I Trondheim kommune ser de den samme utviklingen med hjortevilt som blir påkjørt og drept. Viltpatruljen har de siste fem årene hatt mellom 50 og 80 oppdrag der rådyr enten har blitt påkjørt av tog eller bil.

God oversikt

Statistisk sentralbyrå har registrert viltpåkjørsler siden 1970-tallet. Dette baseres på opplysninger fra norske kommuner som hvert år rapporterer antall dyr som blir skadd og drept i trafikken.

Rolandsen mener at vi må finne oss i konflikter mellom mennesker og vilt.

- Vi kan regulere bestanden med jakt og vi kan gjøre fysiske tiltak langs veg og jernbane, men vi kan ikke utrydde alle dyr som skaper risiko eller problemer. Skal vi ha en slik tilnærming til alt blir det vanskelig.

Naturforvaltere Haldor Sesseng og Morten Haugen i Trondheim kommune.