Innehaver Arild Reiten av butikken Walhalla i Fjordgata i Trondheim forteller at de stadig vekk opplever at kunder kommer og stjeler gjenstander midt på lyse dagen.

- Jeg har levert seks anmeldelser hvor jeg har møtt opp på Sentrum politistasjon med videoopptak og bilder fra overvåkningskamera. Alle sakene har blitt henlagt, bortsett fra den siste som jeg leverte tirsdag denne uka, sier han.

- Må ta saken i egne hender

Ifølge Reiten hevder politiet at bevismaterialet er for dårlig, og at det ikke er mulig å se hvem som begår tyveriet. Det er Reiten uenig i.

- Videoene er gode nok. Vi har selv funnet ut hvem de fleste på videoene er, ved å spørre både kunder og vektere, sier han.

To av tyveriene har Reiten foreløpig ikke oppklart, og han har valgt å legge videoene på nett for å be om tips.

- Dette er to tyveri som er ganske ferske. Det er mine opptak og det henger opp informasjon om at det er videoovervåkning i butikken. Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke kan legge ut dette på nettet. Det er borgervern. Jeg må ta saken i egne hender når politiet ikke kan gjøre det, sier han.

Seks kamera i butikken

Ansatte ved butikken har etter hvert begynt å lære seg hva de skal se etter.

- Det er ofte to personer som kommer inn samtidig, og den ene prøver å fange oppmerksomheten til betjeningen. Den andre har sett seg ut et produkt som vedkommende går målrettet etter, forklarer Reiten.

Butikken har seks overvåkningskamera, og Reiten har planer om å få satt opp enda flere. Butikken flyttet til Fjordgata og et større lokale i 2012.

- Jeg har anmeldt fire tyveri etter at vi flyttet. Jeg hadde ikke giddet å gjøre det hvis det ikke var for regnskapsmessige grunner. Jeg må ha en anmeldelse å vise til på grunn av svinnet, sier han.

Stjeler hva som helst

Tyvene går etter all slags type varer som er lett omsettelig. De to siste tyveriene som er fanget på kamera viser to personer som tar hver sin kniv.

- Jeg synes det er hårreisende at slik type kriminalitet ikke blir prioritert. Jeg hører at det er ganske mye lignende tyveri rundt omkring i Midtbyen. Mitt inntrykk er at politiet har for lite ressurser til å ta seg av slike saker, sier han.

Morten Johnsen, leder ved vinningsteamet ved Sentrum politistasjon, bekrefter at de har motatt to anmeldelser som gjelder tyveri fra Walhalla. En ble levert i juni, mens en annen ble levert denne uka.

- I anmeldelsen fra juni har vi siktet én person, men saken er fortsatt under etterforskning. I den nyeste saken har vi sendt ut bilde internt i politiet og håper at noen gjenkjenner personene. Det er fullt mulig å identifisere den ene personen, understreker han.

- God nok kvalitet

Han har selv tatt en titt på videoene som ligger på nettet, og har følgende kommentar til kvaliteten.

- Bildene holder god nok kvalitet til at de kan brukes i en rettssak, sier Johnsen.

Det har ikke nødvendigvis blitt flere butikktyveri, men Johnsen tror at økt bruk av videoovervåkning fører til flere anmeldelser. Samtidig er det fortsatt en god del butikker som ikke er klar over at det stjeles fra dem.

- Vi har en del tyvegods som butikkene aldri har oppdaget har blitt stjålet. Det gjelder ofte en del større sportsbutikker, sier Johnsen.

- Politiets oppgave

Politiinspektør Per Morten Brobakke ved Sør-Trøndelag politidistrikt kan ikke si noe om Walhalla-saken, men ønsker å kommentere saken på generelt grunnlag.

- Det er politiets oppgave å etterforske og iretteføre straffbare handlinger. Det bør folk overlate til oss, sier han.

Innehaver Arild Reiten ved Walhalla forteller om en økning av tyveri fra butikken. Han har seks overvåkningskamera i butikken. Foto: privat