Kort tid etter at Reitan, som eier Walhalla butikk i Trondheim, la ut videopptak av tyver på Facebbok sa Datatilsynet til adressa.no at han brøt loven.

Butikkinnehaveren fortalte da at de stadig vekk opplever at kunder kommer og stjeler gjenstander midt på lyse dagen. De har anmeldt flere av tilfellene, men de fleste sakene har blitt henlagt.

Derfor gikk de til det uvanlige skrittet, som nå kan koste ham dyrt.

- Sjokkert

Han har nemlig fått et brev fra Datatilsynet, der det står at han har brutt loven og at han må betale bot på 25 000 kroner, ifølge Dagbladet.

- Jeg ble veldig sjokkert da jeg åpnet posten. Jeg ante ikke at det var ulovlig å publisere egne opptak fra min egen butikk, sier Reitan til avisen.

Datatilsynet begrunner boten med at folk er gjenkjennbare på opptakene. Reitan mener imidlertid at opptakene ble kraftig komprimert under opplastningen. Ifølge han har også politiet betegnet opptakene som dårlige.

- Helt idiotisk

Da adressa.no konfronterte Reitan med at publiseringen av opptakene kunne være ulovlige i september svarte han:

- Jeg synes det er helt idiotisk. Det er mine opptak og mitt lokale. Kriminelle velger selv om de vil komme inn i butikken eller ikke. Det står klart og tydelig at det er kameraovervåkning her.

Dagbladet skriver at Datatilsynet forstår at det reageres når en person som har blitt utsatt for kriminalitet, blir straffet. De påpeker at terskelen for å skaffe seg overvåking i Norge er lav, men at regler for å publisere opptak er strengere.

- Vi må likevel ha det sånn for å beskytte uskyldige mennesker som daglig blir registrert av kameraovervåkningssystemer i Norge. Det skal ikke være sånn at de som overvåker også skal kunne publisere opptakene hvor som eller når som helst. Vi er nødt til å sanksjonere når det skjer, også i denne saken, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet til Dagbladet.

Ifølge Skåra er boten som er sendt til Reitan ikke et endelig vedtak, men et varsel om vedtak. Derfor vil de eventuelt behandle vedtaket ytterliggere om Reitan tilfører saken ny informasjon.

Innehaver Arild Reiten av butikken Walhalla i Fjordgata var frustrert over at saker blir henlagt og gikk til det skritt å publisere video av butikktyver selv. Foto: håvard haugseth jensen
Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra ved Datatilsynet opplyser at det ikke er lov for butikkeiere å publisere opptak. Derfor gir de butikkeieren bot. Foto: DATATILSYNET