Innehaver Arild Reiten av butikken Walhalla i Fjordgata i Trondheim fortalte i forrige uke at de stadig vekk opplever at kunder kommer og stjeler gjenstander midt på lyse dagen. De har anmeldt flere av tilfellene, men de fleste sakene har blitt henlagt.

Det fikk butikken til å gå til det uvanlige skrittet å legge ut videoer av tyvene på nettet, slik at man kunne få tips om hvem som hadde stjålet knivene, og eventuelt skremme vekk andre som tenkte på det samme.

- Strengt regelverk

Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra ved Datatilsynet forteller at de har en del lignende saker som de må ta stilling til.

- Jeg kan forstå at man fristes til å gå til dette skrittet. De opplever at noen stjeler, og at det ikke blir prioritert hos politiet. Da forsøker man gjerne denne typen virkemidler. Å bruke videoen som en slags gapestokk kan jo virke avskrekkende, sier han.

Men lovverket gir ingen mulighet til å publisere videoer fra overvåkningskamera.

- Det er lav terskel for å ha kameraovervåkning i butikken. Men bruken av opptaket er svært strengt. Du bryter personopplysningsloven ved å legge ut noe sånt offentlig. Slike opptak har kun én mottaker, og det er politiet. De kan eventuelt benytte dette i sin etterforskning, forklarer Skåra.

- Kan henge ut feil person

I utgangspunktet er det kun sikkerhetsansvarlig i selskapet som skal ha tilgang til opptakene. Det er ikke noe man kan vise til alle ansatte eller kunder.

- Man skal vite at man ikke kan publisere slikt på nett og sosiale medier. Dersom du legger ut noe, så har du enten ikke satt deg tilstrekkelig inn i regelverket, eller så gir du blaffen og bryter personopplysningsloven, sier Skåra.

Han forteller at Datatilsynet har vært borti saker hvor noen har lagt ut et overvåkningsvideo-bilde av noen som i etterkant viste seg å være uskyldig.

- Det hender at man gjør feil. Det finnes eksempel hvor noen har blitt hengt ut for å ha gjort en påstått kriminell handling, og vedkommende synes det er dypt krenkende å bli stemplet som for eksempel en butikktyv. Det kan rett og slett være en misforståelse.

Får kraftige bøter

Nylig var det et tyveri av en pc på en butikk i Oslo, og butikken valgte å publisere materiale fra overvåkningskameraet på Facebook.

- Butikken fikk et såkalt overtredelsesgebyr på 25 000 kroner. Faren for at uskyldige blir hengt ut er til stede når man tar saken i egne hender. Dette er årsaken til at lovgivningen er så streng, forklarer Skåra.

Hans beste råd til butikken i Trondheim er derfor å fjerne videoen fra nettet. Han forteller at det også finnes eksempler hvor selskap har fått bot for å utlevere videoovervåkning til andre parter enn politiet.

- Det var en bank som synes vaskingen var for dårlig, og de ga en video av renholder til vaskebyrået. Banken fikk en bot på 250 000 kroner for den ulovlige utleveringen av opptaket, sier Skåra.

- Helt idiotisk

Det blir stadig mer vanlig med kameraovervåkning, som igjen fører til at det er flere slike saker til behandling hos Datatilsynet.

- Økningen er naturlig siden det er flere kamera og flere sosiale medier man kan spre slikt på, sier han.

Daglig leder Arild Reiten ved Walhalla sier at han ikke var klar over regelverket.

- Jeg synes det er helt idiotisk. Det er mine opptak og mitt lokale. Kriminelle velger selv om de vil komme inn i butikken eller ikke. Det står klart og tydelig at det er kameraovervåkning her, sier han.

Han beskriver regelverket som uforståelig, og varsler at han vil ta kontakt med Datatilsynet selv.

- Jeg skjønner ikke hvordan politiet kan legge ut bilder fra kameraovervåkning på nettet. Jeg tror dette handler om hvordan man tolker lovteksten, sier Reiten.

Innehaver Arild Reiten av butikken Walhalla i Fjordgata viser frem noen av de nye kameraene han skal henge opp. Foto: håvard haugseth jensen
Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra ved Datatilsynet opplyser at det er ulovlig å legge ut overvåkningsopptak på nettet. Foto: DATATILSYNET