Siden tyfonen Haiyan traff land i Tacloban fredag, har trønderen Erlend Johannesen befunnet seg mitt i det hardest rammede området hvor han driver et barnehjem.

I natt norsk tid ble en plan iverksatt for å redde ham ut av katastrofeområdet. Sammen med seg har han om lag 100 personer, de fleste av dem skal være unger fra barnehjemmet.

Kjører ut folk

I fire dager har Johannesen og frivillige fra barnehjemmet kjempet for å klare seg i de kaotiske restene av Tacloban hvor det ikke er strøm, vann eller elektrisitet.

Sent mandag (filippinsk tid) kjørte flere busser fra en by noen timer fra det hardt rammede Tacloban. Bussene skulle gjennom natten ta seg frem, gjennom veier som lenge var stengt, for å få evakuert Johannesen og barna, ifølge kilder adressa.no har snakket med.

I totiden (filipinsk tid) kom det en beskjed på Facebook fra en av de som har vært involvert i busstransporten ut fra Tacloban.

- Erlend samler alle for å kjøre ut, til en by vekk fra katastrofeområdet, skriver vedkommende.

Dermed skal minst en av bussene som ble sendt, ha kommet frem til den herjede byen.

Dro til Manila

Håpet er å få ut flest mulig i løpet av tirsdag, men forholdene er svært uoversiktlige og kan endre seg fra time til time.

Johannesens kone og parets barn kom seg ut i fra Tacloban og i trygghet til Manila mandag kveld.

- Kom oss ut. Ingen klær! Ingen lommebok! Ingen kredittkort! Ingen ID! Vi er utslitte, skrev kona på sin Facebookside.

Vet ikke om de kom frem

I morgentimene er det ikke kjent hvor mange av bussene som kom frem til Tacloban. Myndighetene i Filippinene har innført portforbud mellom klokken 18 og 06 i de rammede områdene, ett av flere tiltak for å hindre plyndring som følge av den desperate situasjonen for de om lag 250 000 i området i og rundt byen.

- Vi snakket med Erlend. Han vet at kona er trygg og det er han veldig glad for, sier Robert Hoven i organiasjonen Streetlight til adressa.no.

Ifølge Hoven kjenner ikke organisasjonen til om bussene kom frem til Tacloban.

Myndighetene har de siste dagene forsøkt å bedre sikkerhetssituasjonen ved å sende inn mer politi og militære. Flere har meldt om plyndring i sentrale deler av Tacloban hvor Johannesens barnehjem befinner seg. Johannesen har foreløpig ikke blitt rammet av kriminalitet, men har beskrevet situasjonen som veldig vanskelig.

Lite mat og vann

Sidsel Bjørnseth i Streetlight opplyser til NTB at det er like før mat- og vannrasjonene for nordmannen og barna ved barnehjemmet tar slutt.

Ifølge NTB vil USA sende hangarskipet USS George Washington til Filippinene for å bistå i hjelpearbeidet etter tyfonen.

Skipet vil være på plass i løpet av 48 til 72 timer, bekrefter Pentagon. Flere skip fra USAs marine vil sette kursen mot Filippinene etter hvert.