Rundt 700 oljearbeidere har streiket siden søndag, som følge av at arbeidstakerorganisasjonene Industri Energi og Safe ikke kom til enighet med arbeidsgiverne i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Tre nye plattformer måtte stenge ned i går, og OLF mener at streiken koster selskapene 180 millioner kroner i døgnet. Fagforeningene kaller dette for utsatte inntekter og ikke tap.

Stoppet vekterstreik

For tre uker siden grep arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) inn med tvungen lønnsnemnd i vekterstreiken, men hun sier oljestreiken ikke har fått store nok konsekvenser til at de griper inn.

- For det første så er det en lovlig streik. Partene har ansvaret for konsekvensene av streiken. Det er ikke myndighetene som har ansvaret, sier Bjurstrøm til adressa.no.

- En streik har økonomiske konsekvenser, det ligger i streikens natur. Min og myndighetenes rolle er å overvåke situasjonen, og det gjør vi tett. Vår rolle er også å gripe inn hvis det får konsekvenser for liv og helse, eller store samfunnsmessige konsekvenser. Vi følger nøye med, men vi er ikke der nå, sier Bjurstrøm.

- Men dette er snakk om store verdier for staten?

- Jeg vil ikke vurdere om det er store eller små verdier for staten. Det er en del av helhetsvurderingen vår. Vurderingen er at det ikke er grunnlag for å gripe inn, men jeg understreker at partene har et ansvar, sier hun.

Krangel om tidligpensjon

Striden dreier seg om vilkårene de som pensjonerer seg når de er 62 år, skal ha fram til den ordinære pensjonsalderen. Da Statoil tidligere i år fjernet gavepensjonen for 62-åringer, ble det bråk.

Det er planlagt et møte mellom partene i oljestreiken fredag formiddag klokka ti. Vinner ikke de streikende oljearbeiderne kampen om tidligpensjon med konflikten, truer de med å gå til rettslige skritt.

Arbeidsgiverne mener derimot at spørsmålet om tidligpensjon ikke hører hjemme i et tariffoppgjør.

I Norskehavet er feltene Heidrun og Skarv stengt ned, og Statoils anlegg på Tjeldbergodden har mistet sin gassleveranse og stengt ned metanolproduksjonen.