Tirsdag kveld var nominasjonskomiteens liste klar: Trondheim Høyres leder, Henrik Kierulf (33), topper lista, og han får følge av Guro Angell Gimse (43) fra Melhus og Jan Grønningen (45) fra Agdenes. Dagens Høyre-topp, Torhild Aarbergsbotten (45) fra Ørland, har vært Høyres gruppeleder i fylkestinget siden 2008, men er nå helt borte fra lista.

– Fornyelse og erfaring

– Årsaken til at Aarbergsbotten ikke står på lista i det hele tatt, er at hun selv har sagt at det kun er førsteplassen som er aktuell for henne, sier nominasjonskomiteens leder, Lars Tvete, og legger til:

– Dette har blitt et fantastisk bra lag! Vi har lagt vekt på å bygge et bredt og erfarent lag som utfyller hverandre og samarbeider godt.

– Hvorfor har dere valgt å vrake en kvinne fra distriktet med lang erfaring?

– Vi har vurdert to gode kandidater opp mot hverandre, og det var ikke åpenbart hvem vi kom til å lande på. Vi mente Henrik har enda flere kvaliteter enn Torhild, og derfor satte vi han øverst. Henrik Kierulf har med seg lang politisk erfaring, blant annet fra fylkestinget. Men han representerer også en fornyelse, og vi har lagt stor vekt på hans gode evne til å trekke folk med seg og finne løsninger på tvers av partier og ulike interesser, sier Lars Tvete.

Jevn kamp

Komiteen var imidlertid ikke enstemmig: Ett medlem tok dissens og varsler at det vil komme motforslag på nominasjonsmøtet 15. februar.

– Prøvenominasjonen har vist at det er et jevnt løp mellom de to kandidatene, men jeg forventer at vi får en saklig og god debatt uten skittentøyvask, sier Tvete.

– Jeg tar komiteens listeforslag til etterretning, sier nåværende frontfigur for Høyre på fylket, Torhild Aarbergsbotten fra Stortinget der hun nå er innkalt som vararepresentant.

– Hva tror du gjør at du er blitt vraket?

– Jeg har respekt for det som skjer i nominasjonskomiteen, men det er nominasjonsmøtet som til slutt avgjør. Jeg opplever at nominasjonskomiteen har gjort sine vurderinger, og tror Sør-Trøndelag Høyre fullt ut er i stand til å gjøre sine, sier Aarbergsbotten og bekrefter dermed at hun fortsatt er innstilt på kampvotering.

– Konkurranse er en del av politikken. Jeg ønsker fortsatt å jobbe med Høyre-politikk. Vi har massevis av vettuge folk i partiet, gode saker og jeg er sterkt motivert til en fruktbar og god valgkamp.

– Gjort en grundig jobb

Henrik Kierulf sier at komiteens innstilling gjør ham både ydmyk, stolt og glad.

– Jeg er takknemlig for den tilliten komiteen viser meg. Når det gjelder en eventuell kampvotering, forholder jeg meg til det når det kommer. Komiteen har gjort en grundig jobb og de har intervjuet alle kandidatene. De har satt sammen et godt lag med mange dyktige mennesker fra ulike deler av fylket, og dersom jeg blir valgt, ser jeg frem til å drive valgkamp og jobbe sammen med dem, sier Kierulf.

– Hva kan du selv bidra med?

–Jeg er sterkt engasjert i samfunnsutviklingen i Trøndelag, og jeg har mange år bak meg i politikken. Jeg er derfor svært motivert for å fortsette å utvikle landsdelen. Det er særlig to felt som er viktige for Høyre: Skole og samferdsel. Vi må få en bedre skole med økt gjennomføring, og infrastrukturen må styrkes betraktelig, fastslår Høyres Henrik Kierulf.

Henrik Kierulf foreslås som ny Høyre-topp. Foto: Morten Antonsen
Nominasjonskomiteens leder, Lars Tvete, er svært fornøyd med Høyres nye liste. Foto: Steinar Fugelsøy