St. Olavs Hospital begynner med produksjon av de samme radioaktive legemidlene som i Oslo og Bergen i en underjordisk bunker ved PET-senteret på Øya fra 2018.

Produksjonen av legemidlene skjer ved hjelp av en syklotron, en maskin som kan lage radioaktive isotoper av grunnstoffer.

- Det er ikke meldt om noen ulykker/uhell /alvorlige hendelser i forbindelse med syklotronbruk i Bergen eller Oslo siden oppstart, skriver Statens strålevern i en e-post.

Meget strenge sikkerhetskrav

Produksjonen av radioaktive legemidler er underlagt meget strenge sikkerhetskrav fra Statens strålevern både for produksjonslokalene og for selve produksjonen.

Skallet rundt produksjonslokalene, som er plassert under bakkenivå, må bygges i betong og enkelte deler av lokalene med blybelegg.

Ved St. Olav blir det radiokjemiske laboratoriet plassert i en underjordisk bunker med to meter tykke betongvegger og betongtak.

- I forbindelse med bygging av en syklotron-bunker vil Strålevernet kreve at skjerming rundt syklotronen skal være slik at det ikke skjer eksponering til allmennheten som kan innebære at individ blir eksponert for mer enn 0,25 mSv (millisievert) per år, det vil si en fjerdedel av dosegrensen til allmennheten.

Strålevernet vil blant annet kreve forskjellige overvåkningssystemer for luften i en syklotron-bunker og i ventilasjonskanaler med spesielle luftfiltre i ventilasjonskanaler, sier Synne Margrethe Egset, seniorrådgiver i Statens strålevern.

Hun understreker at det skjer stråling fra syklotronen bare så lenge den produserer de radioaktive stoffene. –· Idet syklotronen skrus av, forsvinner nøytronstrålingen, sier Egset.

Kommentar: Nødvendig med sykehusgaver i verdens rikeste land?

- Produksjonen overvåkes kontinuerlig

- Produksjonen blir overvåket kontinuerlig av flere ulike sikkerhetssystemer som skal beskytte ansatte og pasienter dersom det inntreffer uønskede hendelser, forteller Anne Toril Aalvik, teknisk leder og strålevernkoordinator ved Norsk medisinsk syklotronsenter i Oslo.

Senteret har installert overvåkingsanlegg og varslingssystemer som utløser alarm ved lekkasjer. Det er heller ikke mulig å starte produksjonen av de radioaktive stoffene på syklotronen uten at hele rommet er hermetisk lukket og alle dører stengt.

Virksomheten ved laboratoriene må følge forskriftene og veiledningene i strålevernloven og forurensningsloven.

Behandling med radioaktive stoffer i sterk vekst

Behandling ved hjelp av radioaktive stoffer, også kalt nukleær medisin, er i sterk økning ved norske sykehus.

Nukleærmedisin er bruk av små mengder radioaktivt stoff (radiofarmaka) som blir tilført pasienten for diagnostikk eller behandling. Det radioaktive stoffet kan benyttes til å måle eller avbilde risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2 i kroppen eller til «målsøkende» terapi

Fra 2013 til 2014 økte antall behandlinger med 37,5 prosent, viser en undersøkelse gjennomført av Strålevernet.

Det gjennomføres årlig cirka 45 000 nukleærmedisinske undersøkelser på landsbasis.

Strålevernet forventer at antallet undersøkelser vil fortsette å øke, og at det flere steder vil tas i bruk nye nuklider de nærmeste årene.

Skal produsere fire legemidler

Fra 2018 skal det i alt produseres fire radioaktive legemidler ved St. Olavs Hospital i de underjordiske produksjonslokalene på Øya. Isotopene har betegnelsene 18 F, 11 C, 13 N og 15 O.

Produksjonen er størst av isotopen 18F-FDG. Dette er druesukker hvor et av atomene i molekylet er radioaktivt fluor.

Undersøkelsen med PET-skanneren går ut på å se hvordan radioaktivt druesukker fordeler seg i kroppen. PET (Positron emisjons tomografi) er en radioaktiv undersøkelsesmetode for å påvise kreft.

Mens andre bildemetoder som røntgen, CT og MR bare viser bilder av «utseendet» til en kreftsvulst, kan PET-skanneren vise om svulsten er aktiv eller inaktiv.

Metoden er særlig nyttig ved lungekreft, spiserørskreft, kreft i hode og halsregion, skjoldbruskkjertelkreft, brystkreft, kreft i tykktarm og endetarm, eggstokkreft, lymfekreft.

Isotopen 11 C – cholin benyttes ved prostatakreft og til diagnostikk av nevrodegenerative sykdommer, alvorlige sykdommer som rammer sentralnervesystemet.

Radioaktiv frakt. Den radioaktive isotopen 18F-FDG blir fraktet i denne beholderen med privatfly fra Oslo til Trondheim. Foto: PET-senteret, St. Olavs Hospital
Dagsproduksjon. Dagsproduksjonen av den radioaktive isotopen 18F-FDG, som begynner på St. Olav fra 2018, får plass i dette laboratorieglasset. Foto: PET-senteret, St. Olavs Hospital
Urolige naboer. Naboene på Øya er urolige for den planlagte produksjonen av radioaktive legemidler på St. Olav. Foto: Faksimile fra Adresseavisen 26. februar