Beboerne i Bergstua velforening er nærmeste naboer til jordene på Være østre, som ble holdt utenfor den grønne streken mot rådmannens anbefaling.

De reagerer sterkt på at området de bor i ikke fikk det varige, strenge vernet de trodde det skulle få da den grønne streken ble behandlet i bystyret i mars i år. De viser blant annet til at bydelen allerede er underutviklet med tanke på offentlige tilbud, og at det er mange andre områder i byen som bør bygges ut først – spesielt ut i fra vedtak om miljøvennlig byutvikling. Velforeningen er også tydelig på at dette er et sammenhengende, verdifullt jordbruksområde som absolutt bør omfattes av den grønne streken.

- Skjønner ikke hvorfor

Bjørnar Reitan og familien flyttet til Væretrøa for fem år siden. Reitan er styreleder i velforeningen, som har behandlet saken om den grønne streken på på møter.

- Dette området har så langt vært fredet som LNF-område, men plutselig fikk det likevel ikke et sterkere vern med en grønn strek – uten at vi helt skjønner hvorfor. Vi stiller derfor spørsmål ved hvilke argumenter avgjørelsen er basert på. Denne begrunnelsen har vi ikke fått, sier Reitan.

Han innrømmer også at en større utbygging ikke er ønskelig av personlige årsaker for naboene:

- Selvfølgelig vil det alltid være et element av «ikke i min bakgård». Det skal man ikke glemme. For oss vil det selvfølgelig ødelegge hele området å få en blokkbebyggelse her, det vil ikke stå i stil med resten av området i det hele tatt. Folk har bosatt seg her fordi det er en landlig del av byen, nært sjøen og primært med småhusbebyggelse. Vi skjønner at det må skje en boligutbygging i Trondheim, men det er et spørsmål om hvilke områder man skal bygge ut først. Dette handler blant annet om infrastruktur, og hvilke områder som er best egnet ut ifra miljøperspektivet og strategier for byutvikling. Da tror vi ikke det er riktig å starte her.

I starten av året sendte velforeningen en epost til utvalgte politikere på rådhuset.

- Vi har forstått at det har vært et press på jordbruksområdene her. Det har vært en snakkis lenge at det har vært en interesse fra jordeier Wæhre å få andre inntekter, og det forstår vi. I forbindelse med debatten om grønn strek, har Wæhre ytret ønske om å holde dette området utenfor den grønne streken. Vi har dessverre ikke kunnet dokumentere en opsjonsavtale, det gikk bare på rykter, men vi regnet med at det var planer bak.

- Svært betenkelig

Da Adresseavisen forteller at både Staur, og Rune Olsø personlig, har en opsjonsavtale på området, blir Reitan overrasket.

- Det er veldig interessant. Nå skjønner vi presset på å få dette området utenfor den grønne streken. Vi er bekymret for at vi her får en ny sak med særbehandling, i likhet med det som har kommet fram på Overvik. Som det sto i Adresseavisen: «Et lysende nasjonalt eksempel i rekordrask saksbehandling med utbyggerne selv i førersetet». Det er dette vi frykter, en sak stikk i strid med vedtatte strategier og faglige råd. Og mot våre interesser lokalt. Vi vil derfor si ifra nå, og be om at saksbehandlingen skjer på en korrekt måte. Alle fakta legges på bordet, det må være åpenhet og ting må skje slik de skal.

- Olsø hadde en opsjonsavtale da han engasjerte seg mot den grønne streken på et politisk samarbeidsmøte. Hva tenker du om det?

- Det er svært betenkelig. Jeg liker ikke at ting foregår på den måten. Fakta må på bordet og ting må fram i lyset, slik at alle som er med og beslutter en sak vet hvilke interessenter som står bak. I den grad dette påvirker beslutningene, så må jo slike ting fram, sier Reitan.

Grunneier Kjetil Wæhre ønsker ikke å kommentere opsjonsavtalen han har inngått med Rune Olsø og Staur.

- Har aldri engasjert meg imot grønn strek

Rune Olsø svarer på Reitans kritikk i en e-post til Adresseavisen:

- Jeg er helt enig med Reitan i at det er viktig at slike saker håndteres ryddig, og at alle bystyrerepresentanter skal følge reglene og ikke delta i behandlingen av saker når de er inhabile, akkurat slik jeg ikke har deltatt i behandlingen Være. Jeg er også enig med Reitan i at det er viktig med åpenhet. Det var grunnen til at jeg åpent varslet mitt parti om min interesse allerede høsten 2015. I tillegg var avtalen også såpass godt kjent at velforeningen på Være sendte en mail om avtalen til andre parti i god tid før behandlingen i bystyret, og jeg ga også Adressa informasjon om dens eksistens allerede i første intervju med avisa sommeren 2016. Når det gjelder Adressas spørsmål bygger det på et feil premiss og bidrar til å skape et feilaktig bilde, for jeg har aldri engasjert meg imot grønn strek.

Foto: Aleksander Myklebust, Adresseavisen