Politiet har sperret av et større område ved et skogholt ved en gård i Lånke i Stjørdal. Det sentrale åstedet er dekket av et telt.

- Teltet er slått opp for at spor ikke skal forsvinne på grunn av været, forklarer etterforskningsleder Eivind Guldseth ved Stjørdal lensmannskontor.

- Var utendørs hele tiden

Det var rundt klokka 04.30 natt til lørdag at politiet ble varslet av AMK-sentralen om en skadd mann i Lånke. Da politiet kom på stedet var mannen i 20-årene død. Fire menn fra Litauen er siktet for grov kroppsskade med dødsfølge eller medvirkning til dette.

- Vi antar at ugjerningen har skjedd utendørs. Så vidt vi vet så har de alle oppholdt seg utendørs hele tiden under sammenkomsten. Det sentrale åstedet er en grillplass hvor man kan tenne opp bål og sitte rundt, forklarer Guldseth.

Avhørte løslatt siktet

De siktede er født i henholdsvis 1968, 1973, 1983 og 1988. Alle nektet straffskyld under fengslingsmøtene mandag. Tre av dem ble varetektsfengslet i fire uker, mens en ble løslatt. Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen, og lagmannsretten vil avgjøre spørsmålet om varetektsfengsling i løpet av kort tid.

- I løpet av tirsdag ble to av de siktede avhørt på nytt. Blant annet ble han som ble løslatt avhørt. Nå er alle siktede avhørt flere ganger, sier etterforskningslederen.

- Vi har fått enda mer detaljerte forklaringer og jeg føler vi kommer videre i etterforskningen. Både på grunn av siktedes forklaringer og vitneavhør, sier han videre.

Beslagla mobiler

Krimteknikere fra Kripos kommer til Stjørdal onsdag ettermiddag. De vil først dra til det sentrale åstedet i skogholtet, før de eventuelt blir med til boligen i Stjørdal sentrum hvor to av de siktede ble pågrepet.

- Jeg regner med at de vil dra innom begge stedene, men det blir opp til våre krimteknikere og Kripos å finne ut av. Kripos blir her så lenge de har arbeidsoppgaver, sier han.

- Det vil trolig bli tatt enda flere avhør av de siktede. Det gjenstår også å få svar på tekniske undersøkelser og resultat av elektroniske spor.

Guldseth forteller at det er tatt beslag i alle mobiltelefonene til de siktede.

- Det er rutine i slike saker. Vi undersøker også bevegelsene til de siktede ved hjelp av teledata. Det er også vanlig i de fleste saker, forklarer Guldseth.

Utvidet siktelsen

Politiadvokat Anita Ravlo Sand i Trøndelag politidistrikt opplyser at siktelsen på alle de fire siktede ble utvidet før fengslingsmøtene. - Vi ser at de skadene han er påført er det som førte til hans død. Det ble bekreftet av den midlertidige obduksjonsrapporten, og da var det naturlig å utvide siktelsen.

Den nye siktelsen (paragraf 274 i straffeloven) er naturlig nok mer alvorlig fordi det er en dødsfølge. Strafferammen er på inntil 15 år.

- Vi mener det er for tidlig å si hvor på kroppen den avdøde hadde skader. Det gjenstår fremdeles avhør, sier Ravlo Sand.

Statsadvokat Per Morten Schjetne i Trøndelag statsadvokatembeter sier til NTB at etterforskningen vil vise om siktelsen går fra paragraf 274 til paragraf 275, som er drapsbestemmelsen. Der er strafferammen 21 år.