Sammen med sin commis Håvard Christian Werkland blir Davidsen dermed Norges representant til kokke-EM i Budapest neste vår og neste kokke-VM i Lyon i januar 2017.

- Helt fantastisk

Davidsen (32) er den eldste kandidaten som deltok i Årets Kokk 2015. Han er egentlig fra Stavner, men til daglig konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.

- Dette er bare helt fantastisk. Det har vært en sinnsykt lang vei med oppturer og nedturer. Det ligger så mange års hardt arbeid bak dette at jeg nesten ikke tør tenke på det, at jeg i dag står her som Norges beste kokk, sier den lykkelige vinneren til Adresseavisen. Ringside står hans kone og parets lille datter og jubler med.

Som Årets Kokk blir Davidsen og hans commis Håvard Christian Werkland Norges representanter både ved kokke-EM i Budapest i mai neste år og ved VM-finalen i Lyon neste år.

- Nå skal vi først la seieren synke inn og ha noen få dager fri. Men så begynner planleggingen opp mot EM til våren. Det blir liten tid til å hvile på laurbærene, smiler Davidsen som til daglig er konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.

Vaktelegg, taco, gran og tindved. Menyen var kreativ da Adrian Løvold laget pop-uprestaurant i Trondheim i fjor høst. Her kan du bilder fra eventet der billettene ble utsolgt på under en time.

Skuffet Løvold

I finalen i Oslo tirsdag konkurrerte seks kokker om tittelen Årets Kokk. En av de andre deltakerne var Adrian Løvold (28) som er kjøkkensjef ved Storfosna Gods, på øya Storfosen på Ørlandet.

Til tross for en flott kreasjon og en av de beste heiagjengene i salen ble det ingen medalje for Løvold denne gangen. Han legger ikke skjul på sin skuffelse.

- Vi har jo lagt ned så mye tid og energi på dette, og mente vi var gode nok til å vinne. Det var noe helt annet enn dette vi hadde lagt opp til, sier Løvold, som hadde Eskil Hildonen som sin commis.

Nå har begge noen dager fri, før Løvold må legge planer for framtida. Kanskje prøve en gang til?

- Akkurat nå føles det mer fristende å slutte som kokk. Men jeg kommer vel over det, svarer Løvold.

At det står en kunstner og kreerer gourmetretter i det samme slakteriet hvor karene før hadde blod på frakken og dårlige holdninger, det har journalist Jonas Skybakmoen bitt seg merke i. Les hans tankestreif om foie gras.

Bocuse d'Or

Mens Christopher W. Davidsen fikk gull, ble Christian André Pettersen (assisterende kjøkkensjef på Spiseriet i Stavanger) hedret med sølv og Øyvind Bøe Dalelv (Statholdergaarden i Oslo) med bronse.

Bocuse d'Or er blitt arrangert i Lyon siden 1987, med Arne Brimi som norsk deltaker. Bent Stiansen sikret Norges første gullmedalje i 1993, mens Ørjan Johannessen tok gullet i januar i år. Totalt har tolv norske kokker tatt medalje i Bocuse d'Or og dermed fått æren å kunne kalle seg Bocuse d'Or-kokk.