- Det å være annerledes i et lite bygdesamfunn, er et tema vi ikke er ferdige med ennå

Handlingen i «Oda fra havet» tar opp både kvinnekamp og det å være annerledes på bygda, mener manusforfatter Marte Hallem.

Marte Hallem har selv spilt Oda, men nytt av året er at skuespiller Evy Kasseth Røsten har overtatt rollen. Fra venstre: Evy Kasseth Røsten som Oda og Elisabeth Matheson som Anna, mor til Oda. 

Saken oppdateres.

Spelet handler om Oda Markusen fra Mausundvær. Hun vokser opp på trøndelagskysten på 60- og 70-tallet. Drømmen er å bli fisker som sin far, men hun møter mye motstand fra lokalsamfunnet på den lille øya.

– Kvinnekampen er noe som bestandig er aktuelt. Selv om vi har kommet langt på vei i Norge i dag, blir vi nok aldri ferdig. Det finnes også mangler i teaterbransjen. Det er en pågående diskusjon at det er flest menn som skriver stykker, og at det ikke finnes like mange bra roller for kvinner, forteller skuespiller Evy Kasseth Røsten.

– Jeg tenker at temaet er mer aktuelt enn noen gang, med alle «me too»-sakene som har dukket opp, sier Marte Hallem.

LES OGSÅ: De lovte at de aldri skulle gjøre det igjen. Nå har de ombestemt seg.

Bygdedyret

Handlingen bærer blant annet preg av at menn har styrt næringen i alle år.

– Spelet handler om at Oda tenker annerledes enn resten i det lille bygdesamfunnet.

Det er altså ikke bare menn som er imot Odas tankegang, men også kvinner.

– Senest i dag leste jeg en artikkel om homofobi på bygda. En ny rapport viser at dette ennå er et stort problem. Det å være annerledes i et lite bygdesamfunn, er et tema vi overhodet ikke er ferdig med enda. Derfor er dette viktig å belyse, forklarer Hallem.

Aktuelt tema: Marte Hellem har laget koreografi, manus og musikk til årets spel. Hun mener at tematikken er mer aktuell enn noen gang. 

 

LES OGSÅ: Trøndelags mest kompakte spel

Laget ikke en rolle for seg selv

Manusforfatteren har gjort endringer i spelmanuset siden sist. Dette året løftes Odas forhold til moren frem.

– Dette handler ikke om fordommer, men at moren har mistet mange til havet. Dette er også noe som berører kystsamfunnet i dag. De fleste vi møtte har har en bestefar eller onkel som har gått i vei på sjøen. Det finnes mange historier om det å ha havet så tett på.

Hallem har selv spilt Oda tidligere år, men nå er det Evy Kasseth Røsten som har tatt over.

– Jeg skrev ikke «Oda fra havet» for å lage en rolle til meg selv i all evighet. Jeg gjorde det fordi jeg hadde lyst til å skape et spel om tematikken her på Mausundvær. Jeg var bestemt på at rollen skulle gå videre til en skuespiller som kunne gå dypere inn i rollen og løfte spelet videre, forteller hun.

«Oda fra havet» spilles 29. juni - 1. juli på Mausund utenfor Frøya.

På forsiden nå