Spelet handler om Oda Markusen fra Mausundvær. Hun vokser opp på trøndelagskysten på 60- og 70-tallet. Drømmen er å bli fisker som sin far, men hun møter mye motstand fra lokalsamfunnet på den lille øya.

– Kvinnekampen er noe som bestandig er aktuelt. Selv om vi har kommet langt på vei i Norge i dag, blir vi nok aldri ferdig. Det finnes også mangler i teaterbransjen. Det er en pågående diskusjon at det er flest menn som skriver stykker, og at det ikke finnes like mange bra roller for kvinner, forteller skuespiller Evy Kasseth Røsten.

– Jeg tenker at temaet er mer aktuelt enn noen gang, med alle «me too»-sakene som har dukket opp, sier Marte Hallem.

Bygdedyret

Handlingen bærer blant annet preg av at menn har styrt næringen i alle år.

– Spelet handler om at Oda tenker annerledes enn resten i det lille bygdesamfunnet.

Det er altså ikke bare menn som er imot Odas tankegang, men også kvinner.

– Senest i dag leste jeg en artikkel om homofobi på bygda. En ny rapport viser at dette ennå er et stort problem. Det å være annerledes i et lite bygdesamfunn, er et tema vi overhodet ikke er ferdig med enda. Derfor er dette viktig å belyse, forklarer Hallem.

Aktuelt tema: Marte Hellem har laget koreografi, manus og musikk til årets spel. Hun mener at tematikken er mer aktuell enn noen gang.

Laget ikke en rolle for seg selv

Manusforfatteren har gjort endringer i spelmanuset siden sist. Dette året løftes Odas forhold til moren frem.

– Dette handler ikke om fordommer, men at moren har mistet mange til havet. Dette er også noe som berører kystsamfunnet i dag. De fleste vi møtte har har en bestefar eller onkel som har gått i vei på sjøen. Det finnes mange historier om det å ha havet så tett på.

Hallem har selv spilt Oda tidligere år, men nå er det Evy Kasseth Røsten som har tatt over.

– Jeg skrev ikke «Oda fra havet» for å lage en rolle til meg selv i all evighet. Jeg gjorde det fordi jeg hadde lyst til å skape et spel om tematikken her på Mausundvær. Jeg var bestemt på at rollen skulle gå videre til en skuespiller som kunne gå dypere inn i rollen og løfte spelet videre, forteller hun.

«Oda fra havet» spilles 29. juni - 1. juli på Mausund utenfor Frøya.