Folket har bestemt at ekteparet Moser er Årets trønder 2014. Hjerneforskerne ble overøst med om lag 6000 stemmer. Prisen gis ut av Adresseavisen og NRK Trøndelag.

Stigning i programmet

Sjefredaktør i Adresseavisen, Arne Blix, og regionredaktør i mediehuset NRK Trøndelag, Sigrid Gjellan delte ut prisen under Nyttårskonserten med Trondheim symfoniorkester i Olavshallen fredag kveld.

- Betraktes det som stigning i programmet? spurte Gjellan - til rungende latter fra salen.

- Du sier det som en vits, men det er faktisk en stigning i programmet. Det å bli elsket av noen er veldig forskjellig fra det å få en pris fordi du har gjort noe stort, sa May-Britt Moser.

Champagne-stunt

Erik Solbakken og Hasse Hope, kjent fra blant annet NRK-programmet «Karl Johan», ledet Nyttårskonserten. Prisene Årets trønder, Liv Ullmann-prisen og Kulturstipentet deles ut under showet i Olavshallen hvert år.

Solbakken og Hope utfordret ekteparet Moser til å sprette sjampagne fra scenen. Smellet skulle skje til salutt fra Trondheim symfoniorkester, og May-Britt fikk i oppgave sprette korken - mens ektemannen dirigerte.

Etter tre-fire forsøk klarte May-Britt å sprette korken, så de kunne nyte boblevann foran en fullsatt storsal i Olavshallen.

Gode ord fra folk på gata

Fredag var en stor dag for May-Britt og Edvard Moser. Dagen startet i Oslo, med møte i forskningsrådet. Deretter deltok paret på lunsj med regjeringen, før dagen altså ble avsluttet med nyttårskonsert i Olavshallen, hvor de mottok den gjeve prisen.

Les også: Skulle ønske de var bergensere

May-Britt Moser ble rørt til tårer da hun fikk beskjed om at hun og ektemannen fikk tittelen Årets trønder 2014.

- Jeg ble ordentlig rørt. Tårene rant, sa hun i talen etter at hun og ektemannen offisielt hadde fått tittelen.

Støtten fra trønderne etter Nobelprisen er overveldende, ifølge dem:

- Vi merker det når vi er ute på gata, i butikken og på kino. Dere møter oss med en sånn varme, jeg trodde ikke det gikk an, sa May-Britt.

Skulle bo i Trondheim i tre år

Fra scenen kom ekteparet med en innrømmelse: De hadde planer om å være i Trondheim i toppen tre år.

- Den hemmelige planen var  å holde ut i Trondheim i tre år. Så fant vi ut at dette var himmelen. Folk har prøvd å rekruttere oss til alle verdens fantastiske universiteter, men de kan ikke konkurrere med Trondheim og NTNU, sa May-Britt.

Les også: - En kjærlighetserklæring fra trønderne

Edvard Moser er klar på at oppmerksomheten forskningen deres har fått den siste tiden, vil rekruttere dyktige forskere fra hele verden.

- Vi har fått en enorm motivasjon til å fortsette arbeidet vårt. Men det viktigste av alt er at dette vil få forskere til å komme til Trondheim og flytte hit. Miljøet er blitt mer anerkjent, vi kan få de aller beste i verden til Trondheim, sier Edvard.

Les også: Synes rike bidrar for lite

De øvrige kandidatene til Årets trønder 2014 var gatemagasinet Sorgenfri, skidronning Marit Bjørgen, Flatanger brannvesen og filmregissør Hallvar Witzø.

foto
Årets trøndere skålet i champagne fra scenen i storsalen i Olavshallen.
foto
Sigrid Gjellan og Arne Blix overrakte prisen Årets trønder 2014 til ekteparet Moser.
foto
- Det å bli elsket av noen er veldig forskjellig fra det å få en pris fordi du har gjort noe stort, sa May Britt Moser, som for anledningen stilte i den mye omtalte Nobel-kjolen sin.
foto
Erik Solbakken og Hasse Hope, kjent fra blant annet Karl Johan på NRK, ledet nyttårskonserten i Olavshallen fredag kveld.