14. desember fyller han 80 år.

Og på den beste plassen i publikum satt en fremoverlent Arve Tellefsen med sin kone Kristin Slørdal ved sin side. Direktør i TSO, Roar Leinan, satt ved hans andre side under konserten som var Trondheim Symfoniorkester og Opera sin gave til jubilanten.

Svært publikumsvennlig

Programmet var svært publikumsvennlig. Jean Sibelius, Felix Mendelssohn, Johann Strauss dy, Edvard Grieg og Richard Strauss var plukket fordi det er musikk Tellefsen selv har formidlet til et musikkelskende publikum igjennom en lang fiolinistkarriere, sammen med ledende orkestre verden over.

Skal en dømme etter smilene i publikum og den langvarige trampeklappen, er det ikke noen tvil om at det eksotiske innslaget fra India også gikk rett hjem hos trondhjemmerne og celebre inviterte gjester i publikum som Håkon Bleken, Øystein Dolmen og Petter Myhr.

I lotusstilling fra India

I pausen kommenterte Tellefsen stykket som inderen Dr. L. Subramaniam fremførte sittende på et teppe foran orkesteret; fiolinkonserten Nada Priya.

- Det var litt av en utfordring å spille med han karen der, flirte Tellefsen som har stått på scenen med Indias fiolinlegende tidligere.

- Men jeg slapp å sitte i lotus-stilling. Jeg fikk lov til å stå, da vi spilte duett, smilte Norges fiolinlegende i pausen.

Tellefsen var synlig takknemlig og beæret over gavene han fikk servert fra scenen.

- Jeg er rørt fra ende til annen. Dette er i det meste laget, sa han.

Ung inspirasjon

Hovedpersonen fikk sitte i salen og oppleve musikken som venner kolleger og beundrere fremførte.

Joakim Røbergshagen er femtenåringen som fikk fremføre Mendelssohns fiolinkonsert i e-moll, op 64, 3. sats. Før konserten fortalte det unge talentet, som i høst vant Arve Tellefsens Musikerpris og som i dag er den for tiden yngste studenten ved NTNU, Institutt for musikk, at fordi om det er en veldig spesiell anledning, så øver han like mye og spiller like bra, om det skulle vært en hvilken som helst annen konsert.

- Jeg hadde allerede som 7-8-åring sett meg ut at jeg en dag skulle spille akkurat dette stykket med TSO.

Lise Fjeldstad leste dikt (selv om Arve nok ikke er noen diktfan, avslørte hun bak scenen) av Olav O. Hauge og Bjørnstjerne Bjørnson.

- «Det er den draumen» og «Tonen» sier noe om dette vi kaller «talent», sa Fjeldstad. Hun avslørte også sin sterke beundring for Tellefsen, som hun møtte første gang som 17-åring, rett etter at Tellefsen hadde vunnet Prinsesse Astrids musikkpris.

- Han så meg ikke engang!

Levende legende

Konserten ble innledet med en hilsen fra fylkesordfører Tore O. Sandvik som kalte Tellefsen en levende legende.

- Kjære Arve! Evnen til å være folkelig, men samtidig briljant og innovativ, mener vi kan være en yrkesskade du pådro deg her i Trøndelag. (...) Du er et stort forbilde og vi er uendelig stolte av at du er trønder.

foto
- Arve Tellefsen er helt suveren. Han har gjort klassisk musikk tilgjengelig for nye publikumsgrupper og har sprengt sjangergrenser. Han er en sprek, snart 80-åring, og en inspirator for så mange, sa Lise Fjeldstad. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
En av de Arve Tellefsen nylig har inspirert er femten år gamle Joakim Røbergshagen. Det unge talentet vant i høst Arve Tellefsens Musikerpris. Han er i dag er den, for tiden, yngste studenten ved NTNU, Institutt for musikk. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
foto
Fylkesordfører Tore O. Sandvik innledet konserten med bursdagshilsner fra trønderne. - For egen del må jeg innrømme at jeg de siste ti årene har møtt deg oftere på årsmøter i Rosenborg, enn i konsertsalen, sa Sandvik som påminnet publikum om Tellefsens fotballkarriere. Fotballspilleren var visstnok mer redd for fingrene enn for føttene på banen. Og fylkesordføreren trodde han hadde flere med seg når han sa han var glad for at Tellefsen endte opp i Champions Leauge med fiolin og ikke fotball. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen